maandag, november 29, 2010

Eerder seks met baas dan toevoegen op LinkedIn

Een poll in de Verenigde Staten ging na hoe ver werknemers willen gaan om carrière te maken. Opvallend is dat ze eerder met hun baas naar bed zouden gaan dan hem of haar toe te voegen op de professionele netwerksite LinkedIn.

De poll werd uitgevoerd door Adecco bij 1.000 Amerikaanse werknemers. Zes procent van de respondenten beweerde dat ze wel met hun baas bevriend willen worden op LinkedIn als dit hun carrière vooruit helpt. Maar het opvallendst is dat negen procent van de bevraagden wel met hun baas in bed zouden duiken in ruil voor een carrièreboost. Ook opmerkelijk is dat slechts één op de drie werknemers graag de job van hun baas zouden willen uitoefenen.

Bron
GVA

Labels: LinkedIn, seks, baas, Adecco, netwerksite, carrière, professioneel

Wikileaks Cablegate

WikiLeaks heeft weer voor een rel gezorgd: er zijn 251.287 documenten vrijgegeven over het diplomatieke verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades wereldwijd. Gisteren begon de klokkenluiderswebsite met de publicatie van de grootste serie vertrouwelijke documenten die ooit in het publieke domein zijn vrijgegeven.

Wikileaks gebruikt er een aparte url voor. Je kunt zowel zoeken op datum als op land. Er zijn 3021 berichten uit Nederland afkomstig. Van de berichten zijn er 15. 652 geheim, 101.748 vertrouwlijk, 133.887 niet nader gekwalificeerd. Er werd het meest over Irak gepraat, maar liefst 15.365 berichten gaan over het land.

Enkele van de belangrijke conclusies zijn:
  • Arabische leiders drongen aan op een aanval op Iran
  • De Iraanse president Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Iran heeft hoogwaardige raketten gekocht van Noord-Korea die West-Europa kunnen bereiken
  • Amerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespioneren
  • De Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaad, in een van de telegrammen wordt hij spottend "Alpha Dog" genoemd.
  • Saudi-Arabië blijft een belangrijke sponsor van terreurgroepen als al-Qaida
  • China heeft geprobeerd om Amerikaanse computernetwerken te saboteren en zoekmachine Google in het land plat te leggen
  • Amerika leurde met gevangenen van Guantanamo Bay, in ruil voor gunsten op het internationale politieke toneel
En eigenlijk zijn dat niet eens zaken die verbazing wekken. Er is nu alleen meer grond voor de dingen die al vermoed werden. Bewijs is het geenszins, het betreft slechts diplomatiek verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades, informatie dus die sterk gekleurd is.
De Amerikaanse regering is echter not amused en deed er de afgelopen week alles aan om de publicatie tegen te gaan. Kort na de publicatie kwam het Witte Huis al met een afkeurende reactie. De publicatie door WikiLeaks werd "roekeloos en gevaarlijk" genoemd. De internationale samenwerking komt in gevaar en het schaadt Amerikaanse belangen.

Is dit goed of niet goed? Volgens mij is dat niet zo zwart wit te stellen. Op zich ben ik wel voor volledige openheid, ook al leven we in een informatiemaatschappij, ik denk dat we nog steeds dom worden gehouden. Echt belangrijk berichten komen we niet te weten en dan zijn dit soort sites geweldig, want er wordt door enkele mensen op de wereld beslist over miljoenen andere mensen die in feite maar weinig in te brengen hebben, informatie geeft mensen in ieder geval meer macht en kracht om niet lijdzaam toe te zien, maar iets te doen aan zaken waar je het niet mee eens bent.

Bronnen
Wikileaks Cablegate
NOS
Tweakers
De Tijd

Labels: Wikileaks, Cablegate, Amerikaanse ambassades, Irak, Nederland, Washington

Jezus tegen winkeldiefstal

In Oostenrijk neemt de winkeldiefstal extreme vormen aan, daarom zetten ze rond de feestdagen Jezus in.

De traditie in Oostenrijk is dat een jonge vrouw kindje Jezus speelt, die loopt door de stad en deelt cadeautjes uit. Op sommige plekken worden die actrices nu vervangen door winkeldetectives. Zij moeten paal en perk stellen aan een plaag van winkeldieven die het gemunt hebben op portefeuilles, voorwerpen uit de standjes of winkelzakken van het winkelende publiek.

Vanuit christelijke hoek kwam er kritiek op het plan, maar in een aantal steden houdt men voet bij stuk. Een woordvoerder van de autoriteiten in Weitra verdedigt het idee van de als Jezus vermomde detectives: "Die mensen kunnen zich de hele dag ongemerkt in de massa begeven: ze vallen niet uit de toon, storen niemand en kunnen snel ingrijpen als ze een diefstal opmerken."

Bron
HLN

Labels: winkeldiefstal, kerst, Oostenrijk, kerstmarkt, Jezus

zaterdag, november 27, 2010

Blauwe maandag; scheiden van kunststofafval in Almere

Iedere maandag worden bij ons in de straat de afvalbakken geleegd. Bij ons in het gebouw is dit hard nodig daar wij slechts 1 bak hebben voor ongeveer 4 huishoudens. Afgelopen maandag is deze situatie echter drastisch verergerd daar het scheiden van het kunststofafval plotseling ook in Tussen de Vaarten is neergedaald als een donderklap bij heldere hemel.

Bij het afval wordt bij ons in het gebouw doorgaans weinig stilgestaan. Er is een aparte ruimte onderin het gebouw waar eenieder zijn afval in de paar daar aanwezige bakken kan dumpen. Het aantal bakken is bij lange na niet genoeg voor alle bewoners, maar daar dit iedere week keurig door een conciërge wordt opgelost, (lees aangestampt en dan voor de voordeur gezet, waarna ze 's middags na het ophalen van het huisvuil weer leeg worden binnen gezet) bekommert niemand zich om iets banaals als afval.

En toen was het plotseling blauwe maandag, niet dat iemand zich daar bewust van was, maar achteraf bleek dat de kleur van die maandag te zijn en de kleur die aan het begin stond van het ontstaan van sloppenwijk-taferelen. Die maandag stonden de bakken overvol op de stoep, voor de voordeur, net als anders. Wat niet net als anders was is dat zij daar dinsdag ook nog stonden en woensdag en alle andere dagen van de week ook nog, vol. Buren begonnen zenuwachtig met zakjes vuil in hun handen rond de bakken te dribbelen. De speculaties over de oorzaak van deze kleine ramp waren niet mis, de geruchten concentreerden zich aanvankelijk rond de conciërge (was hij plotseling overleden? ontslagen?), want niemand had de goede man meer gezien.

Er zijn ook altijd wat meer doortastender buren als een situatie maar lang genoeg duurt. En zo kwamen wij erachter, dat de gemeente Almere, zonder waarschuwing of informatie van tevoren (in de straat), besloten had te starten met het scheiden van kunststofafval. Op zich niets mis mee, ware het niet dat ze nu de gewone bakken nog maar om de twee weken komen legen. Blauwe bakken voor het plastic hebben wij niet gekregen, wij moeten daarvoor naar een gezamenlijke blauwe bak op vijf minuten loopafstand.

Ik zag het eerste zielige slachtoffer, in de vorm van een zeer plichtsgetrouwe buurvrouw, al lopen. Vol trots toonde zij mij een plastic zak ("Zou dat wel mogen in een plastic zak?") waarna de inhoud volgde. De stank die uit het evenzo zielige zakje kwam was enorm, deze overtrof bijna nog de stank die nu permanent bij onze voordeur hangt. Het arme mens haalde een voor een de spulletjes eruit alsof zij bij mij op inspectie moest, zo zag ik een vieze kip verpakking waaruit de rottingsgeur opsteeg en een soort vleesbakje met wat rode kleverige restanten. Eigenlijk wilde ik haar zeggen; "Stop er maar mee", maar natuurlijk deed ik dat niet, want het is nu toch zo dat de een zijn plastic afval voor de ander weer ruimte in de gewone afvalbak is.

Labels: Scheiden afval, kunststofafval, Almere, blauwe bakken, afval, vuilnis, gemeente, duobak, veertien dagen

vrijdag, november 26, 2010

Europese piramide in Bosnië

In het Bosnische Visoko hebben we onze eigen Europese piramide. Het is natuurlijk maar net in hoeverre je jezelf een Europese identiteit hebt aangemeten, of je dit ook echt als "onze" eigen Europese piramide beschouwt.

In oktober 2005 werd ontdekt dat de berg in Visoko niet zomaar van die hoekige vormen had. Archeologen ontdekten een betegelde ingang en een tunnelstelsel binnenin de berg. Volgens archeoloog Semir Osmanagić gaat het om een trappenpiramide. Het bouwwerk in zijn geheel zou 100 meter hoog zijn, met bovenaan een aparte tempel. Er zouden zich ook gangen en kamers in de ‘berg’ bevinden.

Om de opgravingskosten wat te drukken organiseren ze, heel slim, in Visoko elk jaar een archeologisch zomerkamp. Hier worden dan 500 vrijwilligers uit 30 landen voor uitgenodigd, die in een vakantie, onder leiding van experts, wat kunnen komen graven. Kost en inwoning in motel Piramida Sunca zijn gratis en je bent nog verzekerd ook. Je bent wel verplicht 6 dagen in de week 6 uur te werken. Inschrijven voor het zomerkamp 2011 is nog mogelijk, je kunt dan 2 weken kiezen tussen 5 juni 2011 en 11 september 2011.

Bronnen
Bosnian Pyramid
Aardling

Labels: Bosnië, piramide, Visoko, zomerkamp, archeologen, archeologie

donderdag, november 25, 2010

VerdwijnVan Dale

Altijd al benieuwd geweest wat voor woorden je overgrootvader- en moeder gebruikten in hun jeugd? Dan is het Modern verdwijnwoordenboek van Van Dale echt iets voor jou. In dat boek staan zo'n 750 woorden en uitdrukkingen die vandaag amper nog gebruikt worden.

In het boek zijn woorden opgenomen als 'hoerenkater' (wellusteling), 'bedsermoen' (een vermaning van een vrouw tegen haar man terwijl ze in de bedstee lagen), 'kittenbroer' (drinkeboer) en 'zwijmelgeest' (overdreven opgewonden iemand).

Hoewel deze woorden ooit wel degelijk deel uit maakte van onze omgangstaal, zijn ze vandaag alleen nog terug te vinden in historische documenten. Vaak gebruiken we ze niet meer omdat er een synoniem voorhanden is. In sommige gevallen is het voorwerp of het gebruik waarnaar het woord verwijst echter gewoonweg verdwenen.

Bron
HBVL

Labels: verdwijnwoordenboek, Van Dale, oude woorden, taal, omgangstaal

Tactisch Advertentiemanagement


Bron
Titeca

Suriname 35 jaar onafhankelijk

Suriname, Switi Sranan, viert vandaag dat het 35 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. De festiviteiten, die vorige week al begonnen, duren tot 6 december.

De viering van de onafhankelijkheid (Srefidensi) van Suriname begint in de hoofdstad Paramaribo om 06.00 uur (lokale tijd) met 21 minuutschoten. Later op de dag vindt onder meer een militaire parade en een defilé plaats. China, Brazilië en Frankrijk leveren een bijdrage. Ook is er een parachuteshow. De viering krijg volgens een woordvoerder van de Surinaamse regering dit jaar echter een sober karakter, nadat het afgelopen weekeinde zeven goudzoekers in het oosten van Suriname om het leven kwamen. Om hier bij stil te staan wordt een minuut stilte in acht genomen.

In Den Haag houden enkele Surinaamse organisaties, waaronder KennisKring Nederland-Suriname, Milanfestival Zuiderpark, Radio Vahon FM en Radio Amor FM een debatavond in Centrum Ons Huis. In Rotterdam organiseren Radio Nederland Wereldomroep, RTV Rijnmond en Radio Stanvaste vanavond een 3-uur durend live radioprogramma. Op vrijdag 26 november 2010 wordt in club .Off Corso te Rotterdam een grote Srefidensi party gehouden gehouden van 23.00-05:00u.

Het multiculturele Suriname met een bevolking van bijna een half miljoen inwoners werd in 1667 een kolonie van Nederland. Slavenhandelaars voerden destijds honderdduizenden slaven uit Afrika aan om op de plantages te werken. Ze leefden vaak onder vaak erbarmelijke omstandigheden. In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Het land kreeg in 1954 een semi-autonome status. Op 25 november 1975 werd de Republiek Suriname onafhankelijk.

Bronnen
De Waterkant
Trouw
De Limburger

Labels: Suriname, onafhankelijk, Srefidensi, Paramaribo, Republiek, slavernij, 35 jaar, viering

woensdag, november 24, 2010

Cambodja rouwt


Dit is helaas geen slipper-marktkraam, het zijn de slippers van de mensen die ze in paniek hebben uitgedaan bij de stormloop op de brug naar Diamond Island in Phnom Penh. Bij het ongeluk kwamen zeker 456 mensen om en raakten 755 gewond. Vandaag ontstaken duizenden Cambodjanen kaarsjes voor de zielen van de slachtoffers.

Bronnen
NRC
Het Nieuwsblad

Labels: Diamond island, Phnom Penh, Cambodja, rouw, stormloop, brug, slachtoffers, doden

Misbruikpriester zet huurmoordenaar in

De katholieke priester John M. Fiala, 52 jaar, werd afgelopen week opgepakt in Dallas. Fiala werd verdacht van kindermisbruik en wat kan je dan beter doen als priester dan een huurmoordenaar inhuren om het slachtoffer tot zwijgen te brengen.

De 18 jarige jongen die hem nu aanklaagt is niet Fiala's enige bekende slachtoffer; er zijn nog vijf anderen die de priester van hetzelfde feit betichten.
De priester werd opgepakt na onderhandelingen met de huurmoordenaar, die in werkelijkheid een undercover agent bleek te zijn. De undercover agent werd ingezet na een tip van de buurman van Fiala. Hij had namelijk ook de buurman al $5,000 aangeboden voor het ombrengen van het misbruik slachtoffer, de buurman weigerde.




Bron
San Antonio Express News

Labels: priester, katholieke kerk, misbruik, slachtoffer, huurmoordenaar

dinsdag, november 23, 2010

Gevonden kaak niet van Natalee Holloway: Vincenzo Tromp misschien?

Of course, het gevonden kaakbot is niet van Natalee Holloway. Dat kan, er is de laatste dagen intensief onderoek gedaan naar het stuk kaakbot met een kies, zoals dit gevonden is op het strand van Divi phoenix op Aruba en dit is het resultaat. Het is echter een raadsel waarom er geen verder onderzoek wordt gedaan. Zij melden dat de kaak ernstig heeft geleden onder allerlei weersinvloeden en poreus blijkt te zijn. Hieruit blijkt echter tevens dat alleen aandacht is voor zo'n vondst als het over een tot de verbeelding sprekend slachtoffer gaat . Nooit wordt er geschreven over Vincenzo Tromp die toch ook al verdwenen is sinds 27 november 2007.

De zaak Vincenzo Tromp is niet zo bekend in Nederland, wat op zich vreemd is. Natuurlijk weet ik ook niet zeker wat de reden daarvan is. Laten we wel wezen, in ieder geval heeft hij familie die ook in en in verdrietig is en in onzekerheid zit. De media heeft echter geen belangstelling voor dit verhaal. Natuurlijk kan het zijn dat er meer bekend is over hem, maar wat hij ook wel of niet gedaan zou hebben hij verdient het niet verdwenen, vermoord of wat dan ook te zijn. En laten we wel wezen, Joran zit vast fout maar Natalee is zeker niet het maagdelijke, onschuldige slachtoffer zoals zij wordt gepresenteerd.

Laten we in ieder geval geen onderscheid maken in vermisten. Laten ze evengoed onderzoek doen naar de kaak. Laat het forensisch onderzoek niet stoppen. het is onbegrijpelijk dat Peter R de Vries enorm veel belangstelling heeft voor Natalee en Arubanen buiten beschouwing laat. Zijn alleen jonge meisjes belangrijk, geeft hem dat meer prestige en Oscars? Of krijgt hij er gewoon geld voor.

Wat de reden ook is, geef de oplossing in de zaak van Vincento Tromp ook aandacht.
Dus:
Vincenzo Tromp is al bijna 1 jaar weg, wie is hij ook alweer?
Geboorteplaats / jaar: Aruba, 1977.
Weg sinds: 27 november 2007 rond 8.30 uur.
Laatste woonplaats: Oranjestad. Hij heeft de ouderlijke woning te voet verlaten.
Land: Aruba.
Uiterlijke kenmerken: Donkerbruin kort sluik haar, donkerbruine ogen, getinte huidskleur, 1.80 m. brede lippen, slank postuur. Op het moment van verdwijning droeg Vicenzo een grijs T-shirt en slippers.
Vicenzo is cipier van beroep. Al zijn persoonlijke bezittingen en identiteitsbewijzen zijn thuis achtergebleven.
BronnenAmigo
Nu.nl
Paranormaal blog
Labels: kaak, Natalee Holloway, Vinzenco Tromp, Aruba, Peter R de Vries, vermist, Oranjestad, strand, Divi phoenix, Joran van der Sloot

Val aan, woedende jeugd!

Het zou zomaar een leus kunnen zijn van Noord-Korea. Naar eigen zeggen is de oproep, gedaan door de Chinese activiste Cheng Jianping, slechts een Twitter grap.

Van grapjes houden ze echter niet zo in China en al zeker niet op internet. De 46-jarige Cheng werd dan ook vrijwel gelijk veroordeeld, nog wel op de dag dat zij zou trouwen, op basis van het gewraakte twitterberichtje. In de oproep werden nationalistische betogers opgeroepen om het Japanse paviljoen op de Wereldexpo in Shanghai aan diggelen te slaan. "Val aan, woedende jeugd!", had ze eraan toegevoegd.

Sinds vorige maand leven China en Japan op gespannen voet met elkaar in verband met een aantal betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee, en de overheid waakt erover dat nationalistische oproerkraaiers tijdig de mond wordt gesnoerd.

Alleen, zo voert de verloofde van Jianping aan, wás het berichtje helemaal geen oproep voor geweld. Integendeel, het boodschapje zou ironisch bedoeld zijn geweest. "Niks mee te maken", oordeelden de Chinese autoriteiten, waarop ze de vrouw op beschuldiging van ordeverstoring voor een jaar naar een werkkamp stuurden. In China kunnen mensen zonder enige vorm van proces tot vier jaar 'heropvoeding' in dergelijke kampen worden veroordeeld.

De verloofde legt zich niet neer bij de feiten. Hij verklaarde in hongerstaking te gaan tot zijn geliefde wordt vrijgelaten. Misschien kunnen ze daarna op huwelijksreis naar Europa komen, zodat wij ze echte humor kunnen bijbrengen. De grap ontgaat mij in ieder geval volledig.


Bron
HLN

Labels: China, Noord-Korea, Zuid-Korea, wereldexpo, Shanghai, Cheng Jianping, Twitter

maandag, november 22, 2010

Gemakkelijke baantjes

Er wonen nergens zoveel mensen die graag opscheppen over hun baan dan in Nederland. De ene functie heeft een nog mooiere naam dan de andere, het liefst Engelstalig. Hoeveel collega eenmanszakers ik niet met een gewichtig kopje heb horen zeggen dat zij directeur zijn van een bedrijf, zijn niet meer te tellen. Als men nieuwe mensen ontmoet gaat het aanvankelijk dan ook vaak niet om de persoon, maar om wat die persoon doet in het dagelijks leven. Toch wordt het niet overal gewaardeerd om gewoon te doen over je baan. Zo moet de Japanse minister van Justitie ,Minoru Yanagida, aftreden omdat hij gezegd had dat zijn baan makkelijk was.

Yanagida kwam in opspraak toen hij tijdens een bijeenkomst in het kiesdistrict Hiroshima zei dat het makkelijk is om minister van Justitie te zijn, omdat hij ,,maar twee zinnetjes hoeft te onthouden" die hij kan gebruiken om lastige vragen van het parlement te ontduiken. Die zinnetjes waren volgens hem: ,,Ik onthoud mij van commentaar op individuele gevallen" en ,,ik handel adequaat, op basis van de wet en het bewijs".

De conservatieve oppositie meldde daarop een motie van afkeuring tegen Yanagida voor te bereiden. Die motie zou weliswaar niet bindend zijn, maar het signaal zou wel een klap betekenen voor het Japanse kabinet, dat voor grote bezuinigingen staat. In overleg met premier Naoto Kan besloot Yanagida daarom op te stappen.

Bron
Trouw

Labels: baan, functie, Japan, eenmanszaak, directeur, minister van justitie, Yanagida

zaterdag, november 20, 2010

Gent plasvriendelijk

De stad Gent wil horecazaken motiveren om hun sanitair voor vrouwen gratis open te stellen. In het kader van de Wereldtoiletdag ondertekende Gent een samenwerkingsakkoord met de 'Plasactiegroep'. Op de wekelijkse persconferentie werd het protocol ludiek op een wc-rol ondertekend.

n 2007 vond al een proefproject plaats waarbij 26 horecazaken een sticker 'Laat haar zitten' aan het raam van hun zaak hingen. Dat betekende dat vrouwen er zonder consumptieverplichting naar het toilet kunnen. Dat project wordt nu structureel aangepakt en uitgebreid voor mensen met een handicap.

De plasvriendelijke zaken zijn te vinden op de website van de Plasactie. Op zich hartstikke handig natuurlijk, maar waarom gaat het alleen weer over vrouwen? Kijk voor mannen is het misschien makkelijker, maar smerig is dat wel en de bomen verzuren ervan, laat die ook liever gewoon van de toiletten gebruik maken.

Bron
De Standaard
Plasactie

Labels: plasactie, Gent, horeca, vrouwen

donderdag, november 18, 2010

Online kaarsje branden

Je hoeft de deur amper nog uit, tegenwoordig kan praktisch alles online. Ook religie wordt meer en meer een internetverschijnsel. Het Belgische bedevaartsoord en parochie Scherpenheuvel hoopt hier een graantje van mee te kunnen pikken en biedt bezoekers de mogelijkheid voortaan online een kaarsje te laten branden of een boodschap te schrijven in het intentieboekje.

Bezoekers die een kaarsje willen laten branden via de website, kunnen dit voor 3,50 euro. Dit lijkt duur, maar schijnt hetzelfde bedrag te zijn als dat dit ter plaatse kost.
De webmaster van de site moet voortaan de aanvragen coördineren. En pastoor Luc van Hilst is al helemaal ingeburgerd in de ins en outs van het inline bestellen, want er moet vooruit worden betaald. Zo gauw de betaling is gedaan wordt de bestelling doorgegeven aan de kaarsenaanstekers, die vervolgens op het aangevraagde tijdstip het kaarsje laten branden. De website vermeldt niet of dit bijvoorbeeld ook 's nachts kan.
Boodschappen in het intentieboekje zijn gratis en worden meegenomen in het gebed in de Basiliek.

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw te Scherpenheuvel is ontstaan rond een mariabeeldje hangend aan een eik in een onbewoond gebied op het grondgebied van de stad Zichem in het hertogdom Brabant. Algemeen wordt aangenomen dat de oudste vermelding van de bedevaartplaats uit 1304 dateert. De Zichemse kapelaan Lodewijk van Velthem schrijft in dat jaar in zijn Spieghel Historiael over een wonderbaarlijke, in kruisvorm gegroeide Eik.
In 1514 wilde een herder uit Zichem het mariabeeld dat op de grond lag, oprapen en mee naar huis nemen. Toen hij het in handen had, bleef hij als versteend staan en kon geen voet meer verzetten. Omdat de herder zo lang wegbleef ging zijn baas hem zoeken. Toen hij de ongelukkige herder vond met het beeldje in zijn handen, hing de baas dit terug in de eik. Vanaf dat moment kon de herder weer bewegen.

Bronnen
HLN
Parochie Scherpenheuvel

Labels: bedevaartsoord, kaarsje branden, online, intentieboekje, parochie, Scherpenheuvel, Luc van Hilst, mariabeeld, pastoor, basiliek

woensdag, november 17, 2010

Trendsetters kiezen bewuste, gezonde voeding en eighties muziek

Tegenwoordig eten wij behoorlijk gezond, wat niet in de laatste plaats te danken is aan de onvermoede kooktalenten van Michael. Nu blijkt dat wij hiermee echte trendsetters zijn. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas zullen consumenten in 2011 steeds vaker voor bewust en gezond eten kiezen.

Een gezonde levensstijl gaat ons voedingspatroon meer en meer beïnvloeden. Studenten en andere jongeren laten de afhaalpizza en magnetronmaaltijd staan en gaan zelf de keuken weer in. Er komt een grotere vraag naar natuurlijke producten en streekgerechten en crashdiëten raakt uit de gratie, voorspelt Bakas. Verder ziet de trendwatcher dat meer scholen jonge kinderen gaan voorlichten over een verantwoord voedingspatroon. Ook de keukens in bejaardenhuizen en ziekenhuizen gaan eindelijk hun gasten beter eten voorschotelen, net als pretparken, cafetaria’s en tankstations.

Fabrikanten zullen ook (moeten) meewerken aan deze voedingsomslag. Zo verwerken zij minder E-nummers in hun producten en zullen biologische groenten en fruit betaalbaarder worden.
Voor de eeuwig vermoeiden onder ons komen er speciale biologische pepdrankjes op de markt, eco-versies van RedBull.

Tot slot heeft Bakas ook nog specifiek goed nieuws voor onze generatie;
de mode en muziek uit de eighties ziet de trendwatcher eveneens terugkeren. Van die mode ben ik persoonlijk niet zo gecharmeerd, maar van de muziek des te meer.

Bron
Distrifood

Labels: eighties, voeding, gezond, bewust, ecologisch, trendwatcher,
Adjiedj Bakas, eten, koken, studenten

Nij Beets in Thaise tempel

Er zijn meer dan 348 foetussen aangetroffen in tempel Wat Phai Ngern Chotikaram in de wijk Bang Kholaem in Bangkok.

De verstopte stoffelijke resten gewikkeld in kleurige plastic zakken en kranten werden door een medewerker van de tempel gevonden. De begrafenisondernemer van de tempel is voor verhoor meegenomen. Hij heeft toegegeven door vijf abortusklinieken te zijn ingehuurd om de lijkjes uit de weg te ruimen. een officier van politie zegt echter dat dat niet kan omdat er volgens hem geen abortusklinieken zijn de in de regio, tja hoe is die in hemelsnaam bij de politie gekomen.

Boeddhistische tempels in Thailand voeren niet alleen ceremonies voor crematies uit, maar slaan ook lichamen op in speciale koelruimtes. Helaas voor Sietske H. zijn er in Nij Beets geen boeddhistische tempels. Er zijn speciale begrafenisondernemers in dienst die voor de lijkenhandel zorgen. De monniken houden zich hier niet mee bezig, zij voeren slechts wat rituelen uit.

Abortus is illegaal in Thailand, tenzij een bevalling de gezondheid van de moeder in gevaar zou brengen of de zwangerschap een gevolg van een verkrachting is.

Bronnen
Bangkok Post
News 24
The Nation

Labels: Thailand, Bangkok, foetussen, abortus, tempel, boeddhisme, monniken, begrafenisondernemer

dinsdag, november 16, 2010

Twaalf Sfinxen ontdekt

Vroeger wilde ik altijd egyptoloog worden, tot ik het vermoeden kreeg dat er geen droog brood mee te verdienen zou zijn. Eigenlijk had ik het toch best kunnen doen, want het is ongelooflijk hoeveel er nog steeds ontdekt wordt. Nu zijn er weer twaalf sfinx standbeelden ontdekt nabij Karnak, in de regio Luxor.

n farao Nectanebo I, die regeerde van 380 tot 362 voor Christus.
De aangetroffen beelden zijn uit de periode van farao Nectanebo I (Late Periode), 380-362 voor Christus. De standbeelden werden ontdekt op de 600 meter lange oude weg die vertrok bij de Nijl. De weg voegt zich bij de Straat van Sfinxen die de tempels van Luxor verbindt met die van Karnak.
Nabij de tempels van Karnak, in de Egyptische regio Luxor, zijn 12 sfinx-standbeelden aangetroffen uit de periode van farao Nectanebo I, die regeerde van 380 tot 362 voor Christus.
Nabij de tempels van Karnak, in de Egyptische regio Luxor, zijn 12 sfinx-standbeelden aangetroffen uit de periode van farao Nectanebo I, die regeerde van 380 tot 362 voor Christus.
Tijdens de opgravingen, die nog altijd voortduren, werden tevens voorwerpen uit de Romeinse tijd aangetroffen, onder andere een oliepers en potten.

Bronnen
De Tijd
The Star


Label: egyptologie, Sfinxen, opgravingen, Luxor, Karnak, twaalf, farao Nectanebo


Nabij de tempels van Karnak, in de Egyptische regio Luxor, zijn 12 sfinx-standbeelden aangetroffen uit de periode van farao Nectanebo I, die regeerde van 380 tot 362 voor Christus.

maandag, november 15, 2010

Mexico, Mexi-iiiiiiiico; een explosie klonk door de Mexicaanse nacht

Zit je in een luxe hotel in Playa del Carmen (Mexico), ontploft de hele boel. Gisteren zijn bij een explosie in het Grand Riviera Princess hotel minstens 7 doden gevallen, daarnaast vielen er nog eens 17 gewonden.

Voor zover nu al onderzocht, blijkt dat de oorzaak van de explosie een grote hoop organisch afval was, onder het hotel, die was beginnen te rotten. Daardoor ontstond een enorm gat van zo'n 120 vierkante meter dat zich met gas vulde, precies onder de lobby van het hotel.
De gevolgen waren verschrikkelijk. De ontploffing was zo hevig dat op sommige plaatsen in het twaalf gebouwen tellende complex de vloer gewoonweg door het dak gekatapulteerd werd. Brokstukken vlogen tot vijftig meter ver in de tuin en het zwembad van het luxehotel. In de lobby van het hotel is een enorme krater geslagen.

Wel zin in zo'n avontuurlijk vakantie? Er zijn via de website van het Grand Riviera Princess hotel gewoon (zelfs voor komende nacht) nog kamers te boeken. Normaal heeft het hotel 676 kamers. In Nederland is het hotel onder ander bij Thomas Cook te boeken.

BronnenThe New York Times
De Morgen
Labels: Playa del Carmen, explosie, ontploffing, Mexico, Yucatan, Grand Riviera Princess hotel

Denemarken verkiest boobs boven brains

De Deense Volkspartij, antimoslim en oerconservatief (en naar nu blijkt ook enorm seksistisch), doet een oproep om blote borsten te tonen in een promofilmpje voor Denemarken. De borsten moeten een dubbel doel dienen: Westers-georiënteerde migranten naar Denemarken lokken en fundamentalistische moslims afschrikken.

De kwestie heeft in Denemarken een heus borstendebat op gang gebracht. Peter Skaarup, woordvoerder van de Deense Volkspartij vindt dat je een heleboel zaken kan tonen die typisch Deens zijn, maar veronderstelt dat iemand die afgeschrikt wordt door het beeld van een paar Deense borsten, wellicht niet naar dit land zal komen.

Een vreemd, heel vreemd idee. Enorm kortzichtig ook, wie zou tenslotte al dan geen keuze voor een land maken op basis van een paar borsten. Met de mensen die op basis van het filmpje in Denemarken gaan wonen win je geen oorlog. Misschien is het wat voor de Oh Cherso's, zijn wij daar tenminste van verlost.

BronnenThe Copenhagen Post
Gazet van Antwerpen

Labels: Denemarken, borsten, boobs, conservatisme, Peter Skaarup,

Endemol gaat in het Papiaments

Endemol maakte drie dagen lang op Curaçao opnamen voor een trailer voor een nieuwe Telenova (soap). De hoofdtaal van de Telenovela zal Papiaments zijn.

Eerder deze week zijn de Nederlandse leden van de crew op het eiland aangekomen en hebben zij de opnames voorbereid. Op actrice Lieke van Lexmond na bestaat de cast uitsluitend uit Curaçaose acteurs en actrices. Samen met lokale crewleden zal Endemol de opnames voor de trailer maken. De trailer dient als voorloper van een nog te ontwikkelen Telenovela, die zich afspeelt op Curaçao en ook speciaal voor het eiland gemaakt wordt. Tijdens het gezamenlijk produceren en opnemen van de trailer zal het educatieve aspect van het vervaardigen van een dramaserie een belangrijke rol innemen.

Bron
Amigoe

Labels: soap, Curaçao, telenova, Endemol, Lieke van Lexmond

zaterdag, november 13, 2010

Waterfestival Cambodja verboden voor monniken

Boeddhistische monniken in Cambodja mogen niet deelnemen aan het Waterfestival, een groot evenement dat van 20 t/m 22 november plaats zal vinden. Dit om te voorkomen dat de monniken onfatsoenlijk gedrag zullen vertonen, zoals zich mengen onder schaars geklede vrouwen en zoenende stelletjes. Het verbod is woensdag bekend gemaakt door oppermonnik Non Gneth.

De monniken moeten tijdens het zogenoemde Waterfestival thuisblijven en de evenementen op televisie volgen, aldus de 85-jarige Gneth. "De regels van Boeddha worden geschonden als een monnik zich tijdens het Waterfestival vrijelijk tussen normale mensen beweegt", zei hij.

Jongere monniken hadden tijdens het vorige festival mobiele telefoons met camera's bij zich en maakten foto's van dansende en zoenende mensen en van mensen die alcohol dronken, zei Gneth. Monniken dienen zich echter te houden aan de regels van Boeddha, onder meer door een celibatair leven zonder materiële bezittingen te leiden.
De monniken hebben nu te verstaan gekregen dat zij, als zij op het festival worden gesignaleerd, naar een heropvoedingscursus moeten voor ze terug mogen naar hun tempel.

Tijdens het jaarlijkse, carnavaleske Waterfestival doen ongeveer vierhonderd houten boten mee aan roeiwedstrijden. Ook zijn er concerten, vuurwerk en nachtelijke feesten. Verwacht wordt dat twee miljoen mensen ervoor naar de hoofdstad Phnom Penh komen.
Zo'n 85 procent van de veertien miljoen Cambodjanen is boeddhist. Het land telt vierduizend boeddhistische tempels en vijftigduizend monniken.

Bron
Trouw

Labels: Cambodja, Phnom Penh, Waterfestival, monniken, boeddhisme

Kat met bomgordel

De politie van Sint-Petersburg kreeg een telefoontje van een dronken vrouw. De vrouw was er van overtuigd dat haar kat een bomgordel droeg.

Een 45-jarige vrouw belde vanmorgen de politie om te zeggen dat haar kat explosieven droeg. De politieagenten zijn ter plaatse gegaan en hebben de vrouw in plaats van de kat opgepakt.

Ondanks de absurditeit van de situatie hebben de agenten het flatgebouw en de directe omgeving doorzocht om er zeker van te zijn dat er zich nergens explosieven bevonden. Overmatig alcoholgebruik kost jaarlijks aan ongeveer een half miljoen mensen het leven in Rusland.

Bron
HLN

Labels: Rusland, alcoholmisbruik, kat, bomgordel, Sint Petersburg

vrijdag, november 12, 2010

Mondo Verde; De mooiste plekjes van de wereld in 1 dag

Landgraaf op zich stelt niets voor (buiten Pinkpop), wel heeft het het mooiste attractiepark dat wij ooit gezien hebben: Mondo Verde.

Dat Mondo Verde 's zomers duizenden bezoekers per dag krijgt is te zien aan de gigantische parkeerplaats en ook al is het park 365 dagen per jaar open, begin november stond onze Ka toch mooi moederziel alleen op een gigantische vlakte. We dachten even de tuinen te gaan bekijken in een uurtje en vonden het dan ook vreemd dat de cassiere ons een prettige dag wenste zo vroeg nog in de ochtend. Dat was een misrekening, want we kwamen direct al in een gigantische jungle. Meestal ziet zoiets er nogal nepperig uit, maar serieus het lijkt gigantisch echt, zonder dat je door rotmuggen wordt lastiggevallen.

Via Italië, Japan, China, Australië en een Dinobos (het minste van het park) kwamen we uiteindelijk in een zeer bekend gebied; de Majorelle tuinen in Marrakech. Een vreemde gewaarwording, het leek net alsof we er echt waren, alleen lagen er tussen de tropische begroeiing herfstbladeren op de grond. Michael stond in een huisje wat op het hekje na, praktisch hetzelfde was, vergelijk de foto's.




In Portugal zijn we dan nog nooit geweest, maar nu ik in Landgraaf het Palacio dos Marquises de Fronteira zag, lijkt mij een weekendje Lissabon ook goed te doen. Na nog een stoffige Engelse cottage te hebben bezocht en een stel gevaarlijke witte leeuwen te zijn tegengekomen sloten we de (in ons geval halve) dag af op een zonnig terrasje op het Alhambra.

Normaal heb ik een hekel aan attractieparken, maar dit park is zeker de moeite waard. Jammer dat ze Telendos (en eigenlijk heel Griekenland) vergeten waren.

Labels: Mondo Verde, wereldtuinen, Landgraaf, dinofauna, foliesbos, jungle, Alhambra, Marokko

Slechts door anderen te helpen, kunnen wij onszelf veranderen

Zes Tibetaanse monniken hebben voor het eerst een bezoek gebracht aan Europa. Op initiatief van ConnectWorlds maakten zij een tour door het Gooi en Almere. Er was een uitgebreid programma samengesteld om iets van hun cultuur te laten zien en zoveel mogelijk opbrengsten te realiseren voor de bouw van hun klooster in Zuid-India. De groep mannen trekt door Europa, de volgende stop is Oostenrijk.

De Tibetaanse monniken uit het Ganden Shartse klooster uit Zuid- India zijn - zoals zo velen- na de recente aardbeving in Tibet uitgeweken naar Zuid- India. De leefomstandigheden ter plekke zijn bar. Het is er erg heet, er is geen stromend water in het klooster en de ruimtes om te werken, studeren en slapen zijn ontoereikend voor het aantal monniken. Momenteel ligt de bouw voor nieuwe slaapvertrekken stil, omdat er geen geld is voor uitbreiding. Met de tour door Europa proberen de monniken zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om de bouw van het klooster te kunnen voltooien.

In Almere hadden de monniken een druk programma met onder andere lezingen, concerten en een zegeningceremonie. Ook maakten de monniken in de Kunstlinie een originele zandmandala. Afgelopen woensdag was er een mandala vernietigingsritueel. Terwijl de monniken een mantra zongen, gooiden zij de mandala (vanuit een Tupperware-bakje) in het Weerwater. Het bijwonen van het vernietigingsritueel moest geluk brengen.

De zandmandala is een Tibetaans boeddhistische traditie die de vergankelijke natuur van de dingen symboliseert. Alle dingen zijn van voorbijgaande aard en een mandala van zand is daar een voorbeeld van. Nadat een zandmandala met ceremonies en veel toewijding is voltooid, wordt het daarna ook altijd weer ceremonieel vernietigd.

Bronnen
ConnectWorlds
De Almare
Almere Vandaag

Labels: Almere, Tibet, monniken, mandala, zandmadala, klooster, ConnectWorlds, Europa tour

woensdag, november 10, 2010

Bisschop gepamperd in Rolduc

Abdij Rolduc in Kerkrade heeft in haar bestaan (vanaf 1104) veel aanslagen en branden overleefd. Gelukkig heeft zij ook ons bezoek, afgelopen zaterdag, glansrijk doorstaan.

Abdij Rolduc is nog een echt ouderwetse abdij, het ademt historie vanuit al haar poriën. Bij de grote houten poort werden we begroet door hoofdportier Sjang (Jean Derix 1902-1957). Daar Sjang inmiddels wat statisch is geworden stond ons geen haarbreed in de weg om de rest van het klooster en omliggende gebied te gaan verkennen.

Tegen de bisschop wordt hier nog echt opgekeken, hij heeft als enige bobo dan ook een eigen parkeerplaats voor de deur. Toen wij er waren was hij niet aanwezig, wij hebben dus helaas zijn, ongetwijfeld comfortabele, mobiel niet kunnen bewonderen. Ook op andere vlakken wordt er goed voor de bisschop gezorgd, zo hebben ze zelfs touwtjes voor de vijver gespannen om de bisschop bij nachtelijke uitspattingen van een verdrinkingsdood te behoeden.

Om de, altijd lege, kas wat te spekken is Rolduc tegenwoordig ook hotel en conferentiecentrum. Qua hotel leek het ons geen aanrader, in de bar is slechts een frisdrankautomaat te vinden en ook de rest deed ons wat spartaans aan. Na een bezoek aan het toilet had ik bijvoorbeeld het gevoel 40 jaar terug in de tijd te zijn gegaan, alsof ik weer op de kleuterschool was beland. De gangen en binnenplaatsen stralen wel een enorme rust uit. Dat blijkt voor meerdere doeleinden weldadig, zo was er juist een ADHD congres gaande toen wij er waren.

Verder is er nog een Grootseminarie van het bisdom Roermond. Altijd interessant natuurlijk om de nieuwe lichting priesters te gaan bekijken. Helaas ging dat niet door, alle deuren naar dit opleidingsinstituut waren hermetisch afgesloten. Je zou bijna denken dat ze wat te verbergen hebben, maar dat zal wel niet, priesters doen immers nooit slechte dingen.

De kerk is een verhaal apart en gelukkig vrij toegankelijk, zelfs de crypte. Uit dankbaarheid besloot Michael de zegen uit te brengen vanuit de biechtstoel. De kerk doet ontzettend oud aan, maar het moet gezegd, is prachtig. De stilte die daar heerst is ongekend. De restanten van Ailbertus van Antoing, een van de stichters van het klooster, liggen er al eeuwen in alle rust. Dit komt misschien doordat katholieken niet zo'n waarde hechten aan overgebleven botten, hierdoor blijft hij bespaard van de enorme toeloop zoals Savvas en andere Grieks-orthodoxe heiligen kennen. Ailbertus is overigens ook nog niet heilig verklaard, pas in 2005 is een proces gestart dat moet leiden tot zijn zaligverklaring.

Als laatste besloten we de schitterende Rococo bibliotheek te gaan bezichtigen. Deze was helaas afgesloten voor publiek. Hierdoor konden we slechts raden wie de daar aanwezige schimmen zouden kunnen zijn.
Geheel in stemming en onthaast verlieten wij Rolduc, op weg naar Landgraaf.


Labels: Abdij Rolduc, hotel, Grootseminarie, congrescentrum, klooster, Ailbertus van Antoing, Rococo bibliotheek, Jean Derix

dinsdag, november 09, 2010

Kachelkok verdient een ster

Zoals zo vaak gebeurt staan de beste stuurlui aan wal, het hardste te schreeuwen. De echte goede koks hoor je niet, die houden zich bezig met koken in plaats van met media-aandacht. Dat geldt zeker voor Jurgen Koppen, de chefkok van Winselerhof.

Een echte "kachelkok" noemt de chef van Pirandello, het restaurant van Winselerhof zich. En wat er van die kachel komt is fenomenaal, dat hebben wij afgelopen zaterdag zelf mogen ervaren. Het ene gerecht was nog lekkerder dan het andere en ook het oog kwam niets te kort. Vooral de zeer gewaagde smaakcombinaties waren geweldig. Koppen heeft uitgesproken culinaire ideeën en brengt innovatieve gerechten met een eigen draai. Wat ons betreft verdient Jurgen Koppen een ster.

Naast de geweldige smaken zijn alle producten van de Camille Oostwegel restaurants ook nog eens biologisch verantwoord. Er wordt alleen met verse streekproducten gekookt van het seizoen. Zo komen de grotchampignons van Leo Vos, de varkens van abdij Lilbosch, de lammetjes van Culinaire slagerij Lebouille en ook alle groente en fruit komt van biologische kwekerijen in de buurt. Kijk, slachten blijft misschien zielig, maar alle dieren die geserveerd worden hebben in ieder geval een gelukkig leven gehad.

Wij hebben al vaak in sterrenrestaurants gegeten en wij hebben vaak mogen ervaren dat alleen de rekening van hoog niveau was. Daarnaast hebben wij ons vaak geërgerd aan het bekakte personeel en dito klanten die bij zulke gelegenheden schijnen te horen. Gelukkig kan het ook anders hebben we nu gezien. Bij restaurant Pirandello is de kwaliteit uitmuntend en het personeel gewoon en vriendelijk, net als de meeste andere gasten. Enig minpuntje was, kijk ervoor uit, dat je welkom geheten wordt met een klein glaasje Prosecco, deze staat de andere dag wel op de rekening voor maar liefst 19 Euro.

Labels: Winselerhof, Jurgen Koppen, restaurant Pirandello, Michelinster, Lebouille, lam, varken, biologisch, chefkok

maandag, november 08, 2010

Joie de Vivre in Limburg

Vandaag zijn wij 11 jaar samen en dat moest afgelopen weekend gevierd worden, daarom trokken wij naar De WinselerHof in Landgraaf voor een gastronomisch weekend.

Zoals altijd waanden wij ons in Limburg in een ver buitenland. Echter hoe dichter bij het hotel, hoe minder het landschap werd.
Hoewel we er volgens de MIO toch bijna waren, reden we inmiddels op een industrieterrein. Des te verrassender was het dat we een paar minuten later een prachtig bos op heuvelachtig terrein binnenreden, het leek alsof we in de Ardennen waren beland. Het hotel zelf is gevestigd in een prachtige carréhoeve. Heel authentiek, maar zeer comfortabel gerestaureerd en heringericht.

Bij het inchecken wachtte ons gelijk al een verrassing; we kregen een upgrade naar een grotere kamer. Wij kregen de Botticelli kamer, vernoemd naar de Italiaanse schilder Sandro Botticelli. De kamers liggen rond een karakteristieke binnenhof en zijn van alle luxe voorzien. De onze was bijzonder groot met een prachtig gewelvenplafond met houten balken. Ook het bed was groot, voor extra lange mensen (net wat wij nodig hebben). Het ontbrak aan niets. Naast leuke extraatjes als heerlijke badjassen met slippers was er zelfs nog voor ieder een stel kaplaarzen en paraplu beschikbaar, deze laatste attributen hadden wij gezien het mooie weer gelukkig niet nodig.

Na de inspectie van onze kamer en een kleine wandeling over het prachtige terrein was het tijd voor een drankje. Wij zagen zo snel geen bar en besloten dan maar wat te gaan drinken in Luigi's Trattoria. Een leuk restaurantje in de gewelvenkelder met een gezellige Vinoteca. Al hadden we veel auto's zien staan op de parkeerplaats, waren wij toch de enige gasten. Voor ons geen probleem, des te gezelliger. De vriendelijke bediening bracht ons een wijntje en zo zaten wij lekker te genieten. Vreemd genoeg werden buiten onze tafel alle tafels reeds gedekt voor het avondeten.

Pas veel later kwamen wij erachter dat alle andere gasten in de lounge met bar hadden gezeten en wij in het restaurantje vreselijk in de weg hadden gezeten. Het personeel was echter te vriendelijk geweest, ze hadden ons niet op de bar gewezen en zelfs geen toespeling gemaakt dat de Trattoria eigenlijk nog gesloten was geweest.

De WinselerHof is een van de oudste boerderijen in omgeving van Landgraaf. Rond 1155 wordt er al geschreven over de hoeve Winzeler. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord “Winzer”, wijnbouwer. Door de eeuwen heen heeft de hoeve diverse eigenaren en pachters gehad. De eerst vermelde eigenaar was Graaf van Saffenburg en een van de laatste eigenaren was de familie Keybets. Na 1920 is er weinig meer veranderd aan de hoeve. Nadat Camille Oostwegel de WinselerHof heeft overgenomen van de Gemeente Kerkrade is hij in 1985 gestart met de restauratie en herinrichting van de hoeve tot een hotel en restaurant.

Wordt vervolgd.

Labels: Winselerhof, Landgraaf, carreboerderij, Camille Oostwegel, Luigi's Trattoria, gewelvenkelder, lounge, vinoteca