Een Maleisische rechtbank heeft bepaald dat christenen het grondwettelijke recht hebben om het woord 'Allah' te gebruiken wanneer zij het over hun God hebben.
De regering had niet-moslims verboden het woord te gebruiken. Dat verbod is nu strijdig met de grondwet verklaard. Christenen in Maleisië verwelkomden de uitspraak als een overwinning voor de vrijheid van religie. De regering stelde het verbod in omdat Allah naar haar mening een islamitisch woord is waarvan het gebruik exclusief is voorbehouden aan moslims. Het gebruik van het woord door andere gelovigen zou misleidend zijn. De regering kan tegen de uitspraak in beroep gaan.
Maar welke christen zou nu zijn/ haar God Allah willen noemen? Het lijkt erop dat het slechts een principe kwestie is van verschillende groepen religieuze minderheden. Moslim groepen beschuldigen de katholieke kerk in Maleisië ervan moslims te willen bekeren, iets wat in Maleisië streng verboden is. Misschien dat bekeerde moslims als christen hun God Allah willen blijven noemen? Maar what's in a name, God is God voor een gelovige, hoe je deze entiteit ook wilt noemen.
Meer dan de helft van de Maleisische bevolking is moslim, maar de grote Chinese en Indiase gemeenschappen zijn overwegend christelijk, boeddhistisch en hindoeistisch.
Er is onenigheid over de herkomst van het woord Allah. De meest gangbare theorie is dat het woord Allah is afgeleid uit een samentrekking van al en ʾilāh tot al-ilāh, wat 'De enige God' of 'degene die aanbeden wordt' betekent. Een andere theorie traceert de etymologie van Allah uit het Aremese woord, Alāhā, wat God betekent.
Bronnen
BBC
Nederlands Dagblad
Labels: Maleisië, islam, moslims, christenen, Allah, God
Geen opmerkingen:
Een reactie posten