Helemaal droog zal het niet worden, maar als er niets gedaan wordt zal er weinig overblijven van de Dode Zee. Als Israël er niet in slaagt het waterpeil snel omhoog te krijgen, dan zal dit ook ook het einde betekenen van de vele hotels in het Ein Bokek gebied.
De Dode Zee is al de laagst gelegen zee ter wereld en nu zakt het waterpeil ook nog een keer steeds verder, in het noordelijke bassin. In 1900 stond het water 390 meter beneden de zeespiegel, in 2000 was de stand gezakt naar minus 417. Het peil van het water in de Dode Zee daalt inmiddels 1 meter per jaar.
Aan de zuidelijke kant, het zuidelijke bassin, stijgt het waterpeil juist, maar dit komt slechts door meer zoutvorming op de bodem. Daar komt 20 cm zout per jaar bij.
Toerisme vindt vooral plaats bij het noordelijke bassin.
Volgens geologische experts is het inmiddels al te laat om nog iets te kunnen doen voor de ten dode opgeschreven zee. Al begint het gebied inmiddels meer op een ecologische ramp te lijken, de regering gaat toch proberen snel een beslissing te nemen en wil toch nog proberen de dode te redden.
Israël was van plan de Dode Zee in 2011 als een van de Zeven Wereldwonderen aan te melden, helaas zal het slinkende wonder daar zo niet meer voor in aanmerking komen.
Bronnen
The Jerusalem Post
Label: Israel, Dode Zee, Ein Bokek, geologie, ramp, wereldwonder, zuidelijk bassin, noordelijk bassin, hotels, zout
Geen opmerkingen:
Een reactie posten