donderdag, september 09, 2010

Holiday Blues

Vakantie lijkt leuk en positief, niets blijkt echter minder waar, een groot deel van de vakantiegangers wordt juist tijdens de vakantie depressief.

Het fenomeen "Holiday Blues" heeft te maken de cognitieve verwachtingen die mensen hebben van een vakantie. Ze hopen dat dingen tijdens en vooral na de vakantie beter zullen worden. Daarnaast wordt er ook verwacht dat je op vakantie altijd vrolijk bent terwijl dit misschien helemaal niet past bij de huidige situatie. Veel mensen denken na de vakantie met een schone lei te beginnen, terwijl in feite dan gewoon de dagelijkse sleur weer begint en er niets verandert is.

Psychologisch gezien zetten vakanties aan tot een vergelijking van het verleden en de toekomst. Verwacht wordt, vanzelfsprekend, dat deze toekomst veel beter gaat zijn dan het verleden. Dit zou juist hoop moeten geven, in werkelijkheid echter maakt het mensen depressief. Ook heeft men tijdens de vakantie meer tijd om over de dingen na te denken en zo poppen juist dan ook negatieve gebeurtenissen uit het verleden en zorgen over de toekomst op in het zongebruinde hoofd.

Ook zorgen over het werk kunnen tijdens de vakantie depressief maken. 41 % Van de werknemers (België) droomt tijdens de vakantie over ontslag. T
ijdens een vakantie hebben veel mensen de tijd om na te denken over de voor- en nadelen van hun job. Bovendien is de hoeveelheid stress die mensen ervaren uit de hand gelopen tijdens de recessie. Veel mensen moeten nu harder en langer werken. Ondernemingen hebben gesnoeid in bonussen en andere voordelen.Ook onbeschofte collega's en overwerk komen vaak voor in de lijst met stressfactoren. Bijna een vijfde zou overwegen om ontslag te nemen na de vakantie omdat een baas de eer opstrijkt voor het werk dat iemand anders heeft geleverd.

Wil je niet helemaal depri terugkomen van vakantie, dan zijn er een paar adviezen die misschien helpen:
1. Praat over je gevoelens met je mede-vakantiegangers.
2. Doe dingen waardoor je positief over jezelf gaat denken. Koop een cadeautje voor jezelf, doe leuke dingen.
3. Wees proactief.
4. Denk aan alle dingen die goed gaan in je leven en wees dankbaar.
5. Denk niet aan mislukkingen in de toekomst, denk juist aan de toekomst als mogelijkheid voor positieve verbeteringen.
6. En vooral: geniet van je vakantie!

Bronnen
The Jerusalem Post
Gazet van Antwerpen

Labels: vakantie, depressie, depressief, ontslag, zorgen, blues, holiday

3 opmerkingen:

Rambi zei

1. Praat over je gevoelens met je mede-vakantiegangers....

om dit soort medevakantiegangers te vermijden doe ik tijdens mijn vakanties steeds net alsof ik alleen maar Mandarijn spreek...werkt perfect behalve bij Chinezen maar die lopen meestal niet zo te zijken :)

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Vrouwe Baardwijk,
Ik ben altijd een beetje droevig als ik terug thuiskom, omdat ik me op vakantie zo goed heb geamuseerd. Ik denk dat dat normaal is.
Met vriendelijke groeten,
De Drs.

Erika Koukos zei

@Drs
Ja daar hebben we denk ik allemaal last van.