donderdag, september 09, 2010

Schandalen uit Aghanistan

Buitenlandse missies vragen militairen, veel militairen. En wie wil er nu vrijwillig naar gebieden als Afghanistan? De meeste militairen willen mensen daar echt helpen en gaan er heen met een nobel doel. Helaas trekken zulke missies ook zieke geesten aan. het is het Amerikaanse leger helaas niet gelukt deze rotte appels te scheiden van de goede.

En zo kon het gebeuren dat soldaten van de 5th Stryker Brigade in Kandahar "voor de lol"burgrs hebben vermoord. De vingers van hun slachtoffers namen zij mee als souvenirs.
Vijf soldaten van de eenheid worden beschuldigd van het vermoorden ("for sport" zoals ze het zelf verwoordden) van Afghaanse burgers. Zeven anderen zullen terecht staan voor de krijgsraad wegens medeplichtigheid. Die zeven hielpen ook met het verdoezelen van de activiteiten van het "kill team" zoals ze zichzelf noemden.

De twee aanstokers zijn Calvin Gibbs (25) en Jeremy Morlock (22). Gibbs arriveerde in november 2009 in Kandahar. Daarvoor diende hij in Irak. Volgens getuigenissen van andere soldaten pochte hij over de gruweldaden die hij in Irak had gepleegd en hoe makkelijk hij daar onderuit was gekomen. Samen met Morlock verzamelde hij al snel een aanhang.

Hoeveel slachtoffers "voor de lol" gedood werden is niet duidelijk. Het zijn er waarschijnlijk meer dan de drie gevallen waar concrete getuigenissen van zijn. Eén daarvan is over een bloedbad in het dorp La Mohammed Kalay in januari van dit jaar. Gibbs daagde toen Morlock uit om iemand te doden: "Wedden dat je die daar niet durft doden?" Morlock gooide een granaat naar de man.
Kill team-leden zouden ook voortdurend ander leden van de brigade met de dood bedreigd hebben als ze zouden klikken.

Het Amerikaanse leger begon een onderzoek en arresteerde in juni Gibbs, Morlock en drie anderen. In augustus werden zeven anderen aangehouden. Ze riskeren straffen van levenslang tot de doodstraf.

Morlock veroorzaakte op 15-jarige leeftijd al een dodelijk ongeval in Alaska en pleegde vluchtmisdrijf. En twee jaar geleden moest zijn echtgenote onder bescherming geplaatst worden nadat Morlock haar herhaaldelijk had mishandeld. Op de Facebookpagina van Morlock stond overigens een opvallende quote bij zijn eigen persoonsbeschrijving: "I will never explain myself to a man who rises and sleeps under the blanket of freedom that my brothers in arms and I provide, then questions the manner in which we provide that freedom."
En ik altijd maar denken dat je met een strafblad het leger niet in kon.

Bron
HLN

Labels: Afghanistan, Kandahar, militaire missie, Amerika, leger, Jeremy Morlock, 5th Stryker Brigade, Calvin Gibbs

Geen opmerkingen: