zaterdag, september 15, 2012

Hoofdmoonie overleden

Sun Myung Moon, de stichter van de Verenigingskerk, is inmiddels dood en begraven. Datzelfde zal voorlopig niet met zijn beweging gebeuren, ook wel bekend onder de naam `Moon sekte`, er zijn nog duizenden Moonies over om zijn werken voort te zetten. De 92 jarige grondlegger werd onder het oog van 30.000 volgelingen in een rood, gouden kist begraven in Seoul.

De Verenigingskerk is vooral bekend geworden door de enorme massahuwelijken die er werden gesloten. Moon zelf werd vooral bekend door belastingontduiking in de VS. Een longontsteking is hem uiteindelijk fataal geworden.

Sun Myung Moon was er als toekomstig cultleider al vroeg bij; reeds op 16 jarige leeftijd kreeg hij, naar eigen zeggen, een visioen van Jezus die hem vertelde dat het zonnetje was uitverkoren om God's Koninkrijk op aarde verder uit te bouwen. In 1945 begon de jonge Moon te prediken in Zuid-Korea. In 1948 verhuisde hij naar Noord-Korea waar hij door de communistische autoriteiten gevangen werd gezet. In 1950 was hij weer vrij man en stichtte in 1954 de Verenigingskerk in Seoul.

Alhoewel de Verenigingskerk ontstond uit het christendom en zij zichzelf nog steeds als christenen beschouwen, is de beweging nogal afgedreven. In 1992 begon Moon zichzelf als de nieuwe Messias te presenteren, die het als zijn taak zag de fouten uit de bijbel te corrigeren. Zo vond hij dat de drie-eenheid bestond uit God en man en vrouw verenigd in de liefde. Dit alles overgoot de cultleider met een sausje van Taoisme Confucianisme. Het middel om alle zonde te herstellen is volgens de beweging het huwelijk, het liefst met een partner met een andere nationaliteit. Er zijn in de cult dan ook duizenden gearrangeerde huwelijken gesloten. De Verenigingskerk is verder beschuldigd van het hersenspoelen van leden, slaapdeprivatie en indoctrinatie.

Tegenwoordig zijn er nog zo'n 250.000 leden over, met name in Zuid-Korea, Japan, de VS, Europa en Zuid-Amerika. Politiek gezien heeft de Verenigingskerk vaak banden gehad met extreem-rechts, daarnaast is  ze meerdere malen beschuldigd van antisemitisme.

Geen opmerkingen: