vrijdag, juli 01, 2016

Agios Paisios en de Heilige Pantoffels

Dat klinkt als een stripverhaal niet waar? Toch is dit verhaal waargebeurd, op Kalymnos. Paisios is een relatief "nieuwe"  heilige, die momenteel enorm populair is in Griekenland. En natuurlijk zijn er dan altijd wel weer mensen die er een slaatje uit willen slaan.

Geboren in Cappadocië (1924) in een gelovige familie van Griekse afkomst, emigreerde hij al jong naar Griekenland. Als kind zou Paisios al vele wonderen hebben verricht, het was daarom geen verrassing dat hij na zijn militaire dienstplicht naar Athos vertrok en de rest van zijn leven als monnik sleet. In 1994 overleed Paisios na een lang ziekbed. In de jaren op Athos hebben vele mensen hem bezocht en heeft hij vele mensen genezen. In 2015 is hij door de Grieks Orthodoxe kerk tot heilige verklaard.

Naast deze " gewone"  heiligendingetjes is Paisios vooral bekend om zijn Nostradamus kwaliteiten. Hij heeft voornamelijk veel voorspellingen gedaan over de huidige tijd, die verrassend met de werkelijkheid overeenkomen. Er zal eerst een oorlog tussen Rusland en Turkije komen. Aanvankelijk zullen de Turken denken dat zij winnen, maar dit zal uiteindelijk tot hun ondergang leiden. De Russen zullen winnen en Istanboel (Constantinopel) innemen, waarna de Russen gedwongen zullen worden Constantinopel aan de Grieken terug te geven. De rest van Turkije zal verdeeld worden onder de Grieken, Armeniërs en Koerden. De Turken die blijven zullen zich tot het christendom bekeren. Een opmerkelijke uitkomst van alle huidige conflicten, het is maar de vraag of de wens hier niet de vader van de gedachte is.

Door al deze, voor Griekenland gunstige voorspellingen, zien oplichters een uitstekend verdienmodel in deze heilige. Kort geleden liepen er op Kalymnos plots verkopers van deur tot deur om heilige pantoffels van Paisios te laten zien en voor deze heilige afstraling werd een aardige donatie gevraagd. Vanzelfsprekend heeft de Grieks Orthodoxe Kerk, die in Griekenland het alleenrecht op Heiligen, heilige attributen en -lichaamsdelen heeft, hier vroegtijdig een stokje voor gestoken: " Met God wordt niet gespeeld"!

Sinds kort is er op Kalymnos een prachtig kerkje gebouwd ter ere van Agios Paisios. Wij waren er onlangs en het rook er nog helemaal nieuw en naar verf. Vreemd genoeg waren de kaarsen bij de ingang gesmolten tot een grote brij. Dit bleek geen wonder te zijn, het kwam eerder omdat er nog geen gordijnen waren en de kaarsen daarom achter het glas in de zon  lagen te smelten. Dit schijnt geen uitzondering te zijn, want de taxichaffeur wist gelijk wat te doen; van de in de brij drijvende lonten kleide hij heel creatief rechtop staande kaarsen. Zo konden wij gelukkig toch nog een beetje aan onze religieuze plichten voldoen.

Geen opmerkingen: