maandag, augustus 15, 2011

Dubieuze praktijken in naam van God

Jeder muss nach seiner Fasson selig werden (iedereen moet maar op zijn eigen manier het heil vinden), zei Frederik II al in het ancien regime. Nu was ik het niet met zijn hele bewind eens, maar de uitspraak sluit nog steeds goed aan bij hoe ik over religie denk. Het is wat anders als religie gebruikt wordt om goedgelovige mensen te misleiden en zelfs te misbruiken. Ik vind dat we daar wel voor moeten waken en dan ook best mogen oordelen. Ook in ons land zijn sekten die op zijn minst dubieus genoemd kunnen worden.

Zo werd ik laatst benaderd door een man uit de omgeving van Barendrecht die mij opmerkzaam maakte op de toch wat vreemde praktijken van Nico en Josta A. van Gebeds- en Genezingscentrum Gods Genade. Op zich geen strafbare feiten, verder dan het rondbrengen van bijgaande folder bij huizen in de wijde omtrek van Barendrecht, gaat dat ogenschijnlijk niet. Toch, ben ik eens wat verder in de praktijken van dit zogenaamd christelijke stel gaan kijken en kwam op een aantal zeer opmerkelijk feiten.
  • Op de website kun je een Bijbelstudie aanvragen in het Nederlands voor maar liefst 300 euro, Engelstalig voor 120 euro. Een behoorlijk bedrag dat rechtstreeks naar een organisatie van Morris Cerullo blijkt te gaan, een regelrechte oplichter.
  • De Stichting Visie voor Israël wierf gelden voor aankoop van rugzakken voor kinderen uit arme gezinnen in Israël. De giften moesten niet gestort worden op de rekening van de Stichting Visie voor Israël, maar op de rekening Stichting Kom tot het Doel in Barendrecht. Een Stichting van Nico A.
  • Op naam van Nico A. staan in de Kamer van Koophandel drie stichtingen ingeschreven: Stichting Kom tot het Doel, Stichting Gods Genade en Stichting Morris Cerullo World Evangelism. Deze laatste is zeker dubieus te noemen daar dit de organisatie is van Morris Cerullo, een Amerikaanse televisiegenezer, bekend vanwege zijn uiterst dubieuze oplichterspraktijken.
  • Met al die stichtingen schijnt de familie Aarnoutse heel wat geld te verdienen, gezien het feit dat zij serieuze interesse hebben om een grote villa van maar liefst 6 ton in Jeruzalem te gaan kopen.
  • Natuurlijk kan het ook zijn dat Nico A. heel wat geld met zijn steekwagens verdient.
  • Nico A. is Chairman van de Morris Cerullo World Evangelism in Europe, terwijl Morris Cerullo in ieder geval een bewezen oplichter is.
Keiharde bewijzen voor oplichting en fraude zijn dit niet, maar ik denk wel genoeg om op zijn minst waakzaam te zijn. God en geld liggen voor sommige mensen niet erg ver uit elkaar.

Bronnen
Gods Genade
Marc Verhoeven; Laatste grote zalving
The Elijah Interfaith Institute
De Israel Lobby
Volkskrantwatch
Olx; Mevasseret Ziyyon
Kamer van Koophandel

Geen opmerkingen: