maandag, augustus 05, 2013

Revolution Graffiti

Alaa Awad
Voor de revolutie was er in Egypte nauwelijks street art te bekennen, inmiddels is er een nieuwe generatie Egyptische graffiti artiesten opgestaan. Het interessante is dat deze street art een mengeling is van invloeden uit het oude Egypte, moderne kunst en de huidige politieke situatie.

Veel van deze nieuwe street art is te zien in de Mohamed Mahmoud straat, een zijstraat van het Tahrirplein. De veelal kleurrijke taferelen laten nauwelijks nog een stukje muur leeg. Terwijl de meesten zich uitten door middel van geweld, lieten hier kunstenaars hun stem horen via verfkwast en spuitbussen.

Sad Panda
Een van de symbolen op de muren is door de street graffiti zelfs uitgegroeid tot een echte held geworden: Sad Panda. De Panda heeft afhangende schouders en een droevige blik, hij representeert het passieve verzet tegen geweld en de aanhoudende onzekerheid in Egypte.

De Revolution Graffiti lijkt mij een prima vorm van protest, en in tegenstelling tot het gewelddadige protest, nog leuk om naar te kijken ook. Of het zal helpen van Egypte een stabiel land te maken betwijfel ik.


Geen opmerkingen: