zaterdag, mei 21, 2016

Lifehacking

Lifehacking is een beweging van kenniswerkers die uitzoeken hoe van alles en nog wat slimmer, sneller en makkelijker kan. In Amerika hebben de lifehackers een handige site, in Nederland ook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan handiger en slimmer: van slapen en het pellen van tomaten tot e-mailen. Goed om je er af en toe eens in te verdiepen dus, dan hou je meer tijd over voor leuke dingen.

Een hele handige is de snelleesapp FastR. Heb jij ook zoveel bewaarde artikelen waar je nooit aan toekomt? Met deze app verdubbel je je leessnelheid. FastR laat woorden uit de bewaarde artikelen snel achter elkaar op een verder blanco scherm zien. Als je de woordsnelheid op 300 woorden per minuut zet, kun je het nog goed lezen en houd je je aandacht noodgedwongen bij de tekst. De app minimaliseert de oogbewegingen om tijd en energie te besparen.

Handig dus. Wel zal ik nog het een en ander in moeten scannen, want in de kast heb ik toch ook nog een stapel papieren artikelen die ik altijd nog eens wil lezen. Toch is ook daar, zonder scannen, een handige hack voor: diagonaal lezen. Een alinea of bladzijde lees je van linksboven tot naar rechtsbeneden. Daarmee zie je de eerste zinnen van een blok en de laatste zinnen; meestal staat daar de belangrijkste informatie in. Dit is heel geschikt om snel de strekking van een pagina of alinea op te pikken, zonder alle details te willen kennen.

Geen opmerkingen: