zaterdag, maart 04, 2017

Taiwan culinair

Het eten in Taiwan is heerlijk, maar gezellige eters zijn het daar niet. Taiwanezen slaan in no time alles achterover, niet gehinderd door het eten met stokjes. Dat is misschien ook wel de reden dat ze in Taiwan zoveel Night Markets hebben, waar je heerlijk, goedkoop maar vooral ook ultrasnel, grote hoeveelheden eten naar binnen kunt werken. Dat was voor ons, echte gezelligheidseters die uren kunnen tafelen, wel even slikken. Gelukkig ontdekten we de Hot Pot, een soort Chinese Fondue. Ook helemaal geweldig in Taiwan zijn de dumplings, het Din Tau Fung restaurant heeft er zelfs een Michelin ster mee verdiend.

Straatrestaurantjes zijn er echt duizenden in Taiwan. Overal staat men te koken en te bakken. Het ruikt dan ook overal naar heerlijk eten, afgewisseld met de penetrante geur van 's lands specialiteit: stinkende tofu. Dat laatste hebben wij maar niet geprobeerd, de geur was niet bepaald eetlust opwekkend. Van het begin af aan moesten we steeds uren zoeken naar een restaurant waar je wel een beetje gezellig kon zitten. Vaak stonden er voor deze restaurants rijen met mensen. Aanvankelijk liepen we dan ook maar door. Al snel bleek echter dat de rijen binnen no time als sneeuw voor de zon verdwenen. In de rij krijg je een menukaart in je handen gedrukt en moet je ook eigenlijk direct beslissen. Men neemt de bestelling op en binnen enkele minuten kun je naar binnen, waar alle gerechten dan al op je tafel staan. Jassen en tassen stop je in een soort wasmand onder de tafel. Met stokjes eten went snel, het schrokken ging ons echter minder goed af. Vaak waren wij nog halverwege ons hoofdgerecht als we al drie keer nieuwe buren hadden gehad. Gelukkig werden we nergens van de tafel gerukt, hooguit waren we een bezienswaardigheid. Let wel even op met de stokjes; je mag er nooit mee wijzen en al helemaal niet rechtop in je eten laten staan (ongeluk, dood en verderf).


Gelukkig hebben we na enkele dagen de Hot Pot ontdekt. Een soort Chinese Fondue. Echt geweldig. Je krijgt borden vol vlees, vis en groente en ook de Hot Pot zelf zit bij aankomst al vol heerlijkheden. Het is ook erg gezellig om te doen. Niet voor de Taiwanezen, die gooien gewoon borden vol tegelijk in de Hot Pot, waarna ze het er in razend tempo uit eten. Bij de Hot Pot wordt thee gedronken, zoals eigenlijk bij alles. Wijn is heel moeilijk te krijgen in restaurants. Wel bij de 7-eleven en het schijnt dat je dat ook rustig mee kan nemen naar een restaurant, maar dat hebben wij toch maar niet geprobeerd.

Ook koffie is een schaars product, net als terrasjes. De weinige gelegenheden die koffie hebben, maken deze in omgekeerd tempo met hoe ze gedronken worden. Je wacht gauw een half uur op een kopje koffie, maar dan krijg je ook een heel koffiestilleven met vernuftige figuren op het schuim getekend. Vaak zijn deze gelegenheden kattencafés. Dit houdt in dat er 2 of 3 katten in de zaak lopen, meestal zeer schuwe, mensenhatende exemplaren, zodat je ze vooral niet kan aaien of aanhalen. Zo gauw men in dit soort tentjes westerlingen ontwaart, gaat er vreemd genoeg direct klassieke muziek aan.

Pas helemaal aan het eind van onze vakantie, hadden wij in Taipei buren die een soort familierestaurant hadden. Dat was eigenlijk de enige zaak waar je gezellig kon zitten en ook na afloop nog een biertje kon drinken. De mensen waren hier ook heel anders dan de doorsnee Taiwanees. Ze waren er heel extravert en bleven lang zitten. Het grapje dat Aziaten niet tegen alcohol kunnen, werd hier wel elke avond bewaarheid. Ze zeggen wel eens dat dronken mensen de waarheid zeggen, ik moet zeggen, dan komt buurland China er niet al te best vanaf.

Ook naar Taiwan? Mail voor informatie en/ of een offerte naar: info@globefreakstravel.nlGeen opmerkingen: