woensdag, maart 29, 2017

Lunchen in Split met Thomas Cook/ Neckermann

Eergisteren was ik de hele dag een van de gelukkigen die met Neckermann, Small Planet en het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme mocht gaan lunchen in Split, Kroatië . Klinkt lekker decadent, "even" lunchen in Split. Het is echter helemaal niet zo ver, in slechts twee uur vliegen ben je er al. En zo vertrokken we dus met een vliegtuig vol reisagenten naar het zonovergoten Split. En ik kan zeggen dat het een geweldige dag was, dus bedankt allemaal!

Direct na de landing werd het Small Planet vliegtuig natgespoten door de brandweer, gelukkig was er van brand geen sprake, het betrof de ceremoniële doop waarmee nieuwe lijnen/ luchtvaartmaatschappijen worden ontvangen.  Toch heel speciaal om dat eens mee te maken.

Hierna gingen we met vier bussen op weg naar Split, wat op ongeveer 45 minuten van de luchthaven ligt. In Split wachtte ons een warm welkom in het beroemde Bajamonti restaurant. Dit unieke restaurant is gevestigd in een oud theater dat in 1859 gebouwd is door burgemeester Bajamonti. Heel bepalend voor de sfeer was het kwartet dat prachtige meerstemmige Kroatische liederen ten gehore bracht. Het schijnt dat dit soort zang zonder instrumenten tot het Werelderfgoed van UNESCO behoort. Na een heerlijke lunch kregen we een rondleiding door de oude, autovrije binnenstad van Split.

Het oude centrum van Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet het paleis begin 4e eeuw bouwen. Later is er op de resten van alles bijgebouwd, waardoor er nu diverse bouwstijlen te bewonderen zijn. Tegenwoordig zijn er strenge eisen aan renovaties, de hele binnenstad staat als Werelderfgoed geregistreerd. Diocletianus was niet snel tevreden en liet de materialen voor zijn paleis overal vandaan aanrukken. Zo ligt er op de muur voor de prachtige Sint Domnius Kathedraal een heuse Egyptische Sphinx. Naast alle bezienswaardigheden zijn er gezellige terrasjes en leuke winkeltjes in de kleine steegjes. Gelukkig hadden wij geweldig weer, maar let op bij regen; de straatjes in de oude binnenstad zijn van kalksteen en dat wordt spekglad met regen. Je kunt dan ook rustig schoenmaker worden in Split, er wordt geen paar schoenen gekocht waar niet direct antislipzolen worden ondergezet.


Ik kan een vakantie naar Kroatië iedereen aanraden, niet in de laatste plaats door de ontzettend aardige mensen. Verder is het land veilig en is het overal heel schoon. Zorg wel dat je kuna's bij je hebt, want de euro wordt vrijwel nergens geaccepteerd. In de haven van Split (direct naast de oude binnenstad) vertrekken ferry's naar diverse eilanden, onder andere naar het populaire Brac. De vlucht met Small Planet is mij ook niet tegengevallen. Het is vergelijkbaar met Transavia, zij het dat het interieur wat frisser oogt en de stewards en stewardessen wat vlotter zijn.

Wil je ook naar Split/ Kroatië?
Voor meer informatie over Kroatië klik hier.
Voor info en en boekingen klik hier of mail naar: info@globefreakstravel.nlGeen opmerkingen: