zaterdag, oktober 08, 2011

Jom Kipoer

Jom Kipoer is de heiligste dag van het joodse jaar en daarmee de belangrijkste joodse feestdag. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. Het besef en bekennen van het eigen falen staat tijdens Jom Kippoer centraal. Het is dus een dag die voor iedereen nuttig kan zijn. Overdenk je zonden, gooi ze vanavond uit het raam en het belangrijkste; probeer het daarna te veranderen. Het nieuwe jaar geeft kansen om alles beter te doen.

Op de strenge variant van Jom Kipoer is het verboden om te eten en te drinken, zich te wassen en seksuele omgang te hebben. Ook mag je dan geen leren schoenen dragen om te laten zien dat je de heiligheid van de aarde respecteert. Het is gebruikelijk op deze dag naar de synagoge te gaan.

Jom Kipoer of Grote Verzoendag wordt als de belangrijkste feestdag beschouwd in het jodendom. Het was de enige dag in het jaar, dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betrad. Het feest wordt beschreven in Tenach en dus de Bijbel, in het boek Numeri (Bamidbar) 29:7. De dag valt op de 10e van de maand Tisjri uit de joodse kalender. Doordat dit een maankalender is, vallen joodse feestdagen zoals Jom Kippoer steeds op verschillende data van de Gregoriaanse kalender. Aan het eind van de dienst in de synagoge bij zonsondergang, de Ne'ila, wordt na het ne'ilagebed de lang aangehouden tekia op de sjofar geblazen. Hiermee wordt het feest besloten, en een soort nieuw begin ingeluid.

In 1973 maakte het Egyptische leger gebruik van deze feestdag om Israël te overvallen (Jom Kipoer oorlog). De veiligheidsdiensten in Israël zijn vandaag dan ook in de hoogste staat van paraatheid.

Bronnen
The Jerusalem Post
Haaretz

Geen opmerkingen: