dinsdag, augustus 07, 2012

Gif in Vitamine-supplementen


Al van kinds af aan wordt ons met de paplepel ingegoten dat vitamines goed voor ons zijn. 
Natuurlijk is dat ook zo als wij hen in natuurlijke vorm, uit gezonde voeding tot ons nemen. Nu is de pharmaindustrie er steeds als de kippen bij als het erop aankomt om ons spullen aan te smeren. Dus hebben zij hele gammas vitaminesupplementen op de markt gebracht. Niets mis mee zou je denken tot je de ingrediënten eens wat beter onder de loep gaat nemen.
Zo bevatten alle kauwtabletten en ook de kindertandpasta van Davitamon het uiterst giftige aspartaam (E951). Voor wie wil weten wat Aspartaam zoal met je doet...klik hier.

Maar Davitamon is niet de enige boosdoener. Neem nou Albert Heijn vitamine C 1000 en Albert Heijn Vitamine B complex ( E464,E463, E570,E470b, E422, E553, E341) 
Enkele van deze stoffen zijn ronduit giftig, als voorbeeld nemen wij Hydroxypropymeethylcellulose E464, (een hele mond vol maar net als alle cellulose additieven bewezen kankerverwekkend en eigenlijk een bestanddeel van vernis en lak)
Of wat dacht je van E553 eigenlijk is dit gewoon talk, nou ja gewoon...hoe gevaarlijk talk is voor de mens kun je hier lezen
Dat dit dus stoffen zijn die niet in vermeende gezondheidsbevorderende supplementen horen te zitten is helder.

Omdat vele fabrikanten er nu ook achter zijn dat steeds meer mensen producten met toegevoegde E-nummers mijden, gebeurt het steeds vaker dat deze op het etiket weer worden vermeld onder de volledige benaming. Zo vind je in de Idyl ( van Dio) multi forte een aantal dubieuze glansmiddelen weer als micro kristallijne cellulose op de verpakking.
Blijft natuurlijk de vraag waarom deze producten toch worden toegestaan in voedingsmiddelen en supplementen ...het wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van deze middelen wordt overwegend betaald door de producenten en deze zijn er uiteraard niet bij gebaat dat goedkope vul-, glans en verdikkingsmiddelen als onveilig worden bestempeld

Lees dus voor je producten koopt eerst goed de ingrediëntenlijst. Wil je meer weten over e-stoffen dan is deze handige gids een aanrader ( is compact genoeg om tijdens het shoppen mee te nemen en ook gratis als app beschikbaar|).
Er zijn er tegenwoordig ook vermeend eerlijke vitaminepreparaten op de markt. Zo is er een heel optimax assortiment op de markt speciaal voor kinderen en voor volwassenen is er RAW van Garden of life hoewel ik hier ook toch weer hydroxypropylmethylcellulose en de vulstof micro kristallijne cellulose in aantref....het is duidelijk dat een gezonde, evenwichtige voeding dus toch de beste optie blijkt te zijn.

The (un)happy consumer

Geen opmerkingen: