vrijdag, november 23, 2012

Piloot onmisbaar?


Vliegen blijft een beetje eng, vind ik. Hoe eng kan het zijn als je plotseling via de intercom te horen krijgt: "Is er een piloot aan boord?" Dat is toch wat de 264 passagiers aan boord van een Boeing 747 van Lufthansa afgelopen maandag te horen kregen.

Het vliegtuig van Lufthansa was maandag op weg van Newark naar Frankfurt toe de copiloot plotseling hevige migraine kreeg. Na de vraag om hulp stapte er gelukkig een passagier naar voren. Hij bleek zelf gezagvoerder op een Amerikaanse airline. De gezagvoerder kon met hulp van de passagier het vliegtuig probleemloos aan de grond krijgen.

Volgens Lufthansa was het allemaal heel normaal en had de crew ook wel kunnen helpen. Het is dan toch vreemd dat er zo'n oproep werd gedaan. Ik dacht altijd dat de piloot het ook best wel in zijn eentje afkon. Een tijd terug spraken wij zelfs iemand van KLM die ons vertelde dat een vliegtuig eigenlijk geheel automatisch gaat en een piloot "slechts" nodig is om alles te checken, maar bij die stelling had ik toen al hevige twijfels.

Geen opmerkingen: