dinsdag, februari 28, 2017

Aanbieding stedentrip Athene

Wil je ook eens op een verrassende stedentrip? Kies dan voor Athene. In Athene komen de schatten uit de Oudheid en het het beste van het moderne leven bij elkaar. Athene is zo veelzijdig, dat er voor iedereen wel iets leuks te vinden is. Vijf dagen Athene nu al vanaf 223 euro inclusief vliegreis, transfer en hotel.
Je verblijft in Hotel Athens Center Square op basis van Logies en ontbijt. Dit hotel ligt in de wijk Psiri, de wijk waar de Atheners zelf graag vertoeven. Het metrostation Monasteraki ligt op loopafstand.

Iedere etage heeft een andere kleurstelling; de kamers zijn modern en comfortabel ingericht met LCD-tv, telefoon, koelkastje, WiFi (gratis), airco en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Voor info mail naar: info@globefreakstravel.nl

zaterdag, februari 25, 2017

Taiwan - Metro en Longshan-tempel

De metro in Taipei is schoon, efficiënt en goedkoop. Het is dan ook ideaal om je in Taipei met de metro te verplaatsen, zo kom je echt snel overal. Je kunt een kaartje kopen per keer, een dagkaart of een kaart voor meerdere dagen. Het zit ook verrassend eenvoudig in elkaar, er zijn een paar gekleurde lijnen en via deze routes is heel groot-Taipei bereikbaar. Het is er ook heel veilig, zowel door het ontbreken van criminaliteit als door de afscherming van de perrons met de rails. Op de grond zijn ter hoogte van elke deur lijnen getekend en daartussen gaat iedereen netjes in de rij staan. Nee, aan de metro in Taipei kunnen de meeste metro's op de wereld nog een voorbeeld nemen.

En zo kom je dus bijvoorbeeld gemakkelijk bij de Longshan oftewel Mengjia Drakenbergtempel, in het Wanhua District. Een prachtige boeddhistische tempel, gebouwd in 1738. Het leuke van deze tempel is dat deze druk bezocht wordt door zeer devote mensen. Zo krijg je dus een goed beeld van de religieuze rituelen die men uitvoert. Vooral vreemd zijn de rode, houten, partjes die men op de grond gooit. Eerst is men aan het bidden en dan worden er een aantal blokjes als dobbelstenen op de grond gegooid. Het lijkt mij dat iemand bidt met een vraag en dan het antwoord krijgen aan de hand van hoe de partjes zijn gevallen, maar dit weet ik niet zeker. In ieder geval is deze oude tempel uitstekend bewaard gebleven. In 1945 werd de tempel verwoest door de Amerikanen, omdat er gezegd werd dat de Japanners er hun wapen in bewaarden, maar men heeft de tempel weer helemaal in oude staat op kunnen bouwen.

Ook naar Taiwan? Mail voor informatie en/ of een offerte naar: info@globefreakstravel.nl







Taiwan - Chiang Kai-Shek Memorial Hall

De Chiang Kai-Shek Memorial Hall in Taipei is indrukwekkend. Nadat Chiang Kai-Shek in 1975 overleden is, besloot men deze herdenkingshal in te richten, om respect te tonen aan de grote leider. Het is een imposante plaats, midden in het centrum van Taipei. Ondanks de drukke stad, heerst hier een welhaast serene rust. Terwijl er ieder uur een wisseling van de wacht plaatsvindt, onderhouden de vele tuinmannen en tuinvrouwen de bloemetjes in de tuinen langs het grote plein.

De wisseling van de wacht is best spectaculair en wordt met uiterste precisie uitgevoerd. Als de nieuwe wacht op zijn post staat, worden zijn uniform en houding nog even rechtgetrokken en gecorrigeerd. Dit alles voor een gigantisch beeld van een zittende Chiang. Deze plaats is gemakkelijk te bereiken met de metro. In de zomer is het aan te raden zo vroeg mogelijk te gaan, het is namelijk, gezien de grootte van het complex, best een eindje lopen als het warm is.

Ook naar Taiwan? Mail voor informatie en/of een offerte naar: info@globefreakstravel.nl







vrijdag, februari 24, 2017

Taiwan- Puji Tempel

Naast bronnen heeft het stadsdeel Xinbeitou (Taipei) nog een paar verborgen pareltjes zoals de Puji Tempel. Verscholen achter de struiken klim je twee trappen op, trotseer je de valse tempelhond en dan komt de wierookgeur je al tegemoet. Op de achtergrond klinkt het monotone, mysterieuze shanten van de monniken. Het bijzondere aan de Puji Tempel is dat deze nog Japans is.

De Puji Tempel is een zeldzaam exemplaar van de Shingon sekte van het Japanse Vajrayana boeddhisme. Oorspronkelijk heette deze dan ook Shiezen Tempel. De tempel is gewijd aan de godin Avolokiteshvara. Zij wordt vaak gezien als beschermer van allerlei dingen en zoals valt te verwachten, is zij hier de beschermer van de bronnen.

Ook naar Taiwan? Mail voor een vrijblijvende offerte naar: info@globefreakstravel.nl


donderdag, februari 23, 2017

Taiwan - Xinbeitou

Na een lange vliegreis naar Taiwan is het een goed idee om eerst even bij te komen in Xinbeitou, het rustige bronnengebied aan de rand van Taipei. Het is gemakkelijk bereikbaar met de metro, bij Beitou neem je de rose lijn naar Xinbeitou.

Wij logeerden in het Phoenix Pavilion Hot Spring Hotel, een authentiek hotel in Japanse stijl, wat door een enthousiaste familie wordt gerund. Naast dat elke kamer hier zijn eigen bronnenbad heeft, dat direct in verbinding staat met de Beitou bronnen, heeft dit hotel een handige shuttle service naar de metro. Regel nummer 1 in dit hotel is dat je geen schoenen aan mag in je kamer. De vloer is helemaal glad geboend en er liggen Japanse matten op de vloer. Helaas is het moeilijk steeds aan die regel te denken, en de familie heeft ons dan ook vaak kunnen betrappen op de kamer, met schoenen aan. Gezien het weinige Engels dat men spreekt, werd er dan gechoqueerd naar onze voeten gewezen, waarna wij als een haas van de geboende mattenvloer afsprongen.

Het Beitou District is ontstaan tijdens de Japanse bezetting van Taiwan (1895-1945). De Japanse elite bezocht hier de bronnen. Toen de Japanners vertrokken waren, heeft men weinig meer aan dit gebied gedaan, tot 1990. In dat jaar heeft men de Japanse infrastructuur weer opgeknapt en diverse hotels openden hun deuren. Momenteel is het er bij de openbare bron erg druk, maar valt het verder wel mee met de drukte. Europeanen zie je er niet, maar die hebben we verder in Taiwan ook nauwelijks gezien.

Na een reis van bijna twee dagen, was Xinbeitou onze eerste kennismaking met Taiwan. We besloten dan ook eerst eens wat rond te wandelen. Dit was ook al gelijk het moment dat we zagen dat er heel wat westerse dingen ontbraken, wat later ook in de rest van Taiwan het geval bleek te zijn. Maar hier kregen we heel veel voor terug: vriendelijke mensen (die meestal geen Engels spraken), heerlijke thee (koffie is nauwelijks te krijgen) en restaurants met heerlijk eten (maar niet gezellig tafelen, de gemiddelde Taiwanees staat binnen 5 minuten weer buiten).

In de bronnen hebben we niet gezeten. Ten eerste was de geur die van het water kwam weerzinwekkend en in de badkamer hing een hele waslijst aan situaties waarin het baden in het water levensgevaarlijk zou kunnen zijn. Na een bezoek aan het museum zagen we dat het vitaliserende effect van de bronnen wordt veroorzaakt door de stof Hokutoliet, een radioactieve stof die alleen hier voorkomt, in de Tamagawa bronnen in Japan en in Rusland. Dat klonk ook allemaal niet erg aanlokkelijk, alhoewel onze medegasten niet anders deden dan baden in het bronnenwater en er toch nog gezond uitzagen. De stukjes Hokutoliet die in het museum waren te zien zagen eruit als keelamandelen in verre staat van ontbinding, maar ja wie weet wat we gemist hebben.

Ook naar Taiwan? Mail voor een vrijblijvende offerte naar: info@globefreakstravel.nl


woensdag, februari 22, 2017

Taiwan top 5

Taiwan is een geweldig land met tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Mijn persoonlijke top vijf is als volgt:

1. Fo Guang Shan klooster: wij hebben twee overnachtingen gedaan in dit boeddhistische klooster. Wij sliepen in de Pelgrim's Lodge met comfortabele kamers. Je mag drie keer per dag mee-eten van het vegetarische buffet. Het eten is erg lekker, maar wel heel authentiek en vanzelfsprekend moet je hier met stokjes eten. Leuk is om een keer mee te doen met het shanten, wat elke morgen om 5.45 uur plaatsvindt. Het complex is gigantisch groot, je kunt hier makkelijk twee dagen rondlopen. Het bijbehorende Boeddhamuseum is prachtig.

2. Xinbeitou in Taipei: dit bronnengebied is een oase van rust in het drukke Taipei. Het is gemakkelijk te bereiken met de metro (de MRT rode lijn richting Tamsui en in Beitou overstappen op de rose lijn). De sulfur bronnen ontspringen in een vulkanisch gebied, je kunt hier in een openbare bron baden (erg druk), maar de meeste hotels hebben ook een verbinding met de bronnen en zo kun je lekker in je eigen badkuip in het bronwater zitten. De geur van dit water is erg vies, maar het schijnt heel heilzaam te zijn. Ook leuk zijn het Hot Spring Museum en de Japanse Puji tempel.

3. De mensen: de Taiwanezen hebben wij ervaren als vriendelijk en erg behulpzaam. Er zijn nog maar weinig mensen die Engels spreken in Taiwan, maar er is vaak wel iemand in de buurt die wil helpen met vertalen, de weg vinden, uitleg geven, etc. In het openbaar zijn de mensen rustig en tonen geen emoties. Overal gaat men keurig in de rij staan en niemand dringt voor. Er wordt weinig alcohol gedronken, maar wij hebben wel ervaren dat als ze eenmaal een biertje op hebben, ze plotseling heel extravert en druk worden en dan zelfs openhartig over de politieke problemen met buurland China praten. Verder zijn de mensen ontzettend schoon en hygiënisch, overal staan ontsmettingspompjes en veel mensen dragen een mondkapje in het openbaar.

4. Tempels: de belangrijkste religie in Taiwan is een mix van boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Dit komt tot uiting in de vele tempels die het land rijk is. De meeste tempels hebben voornamelijk Chinese kenmerken. Heel mooi zijn de Puji tempel en Longshan tempel in Taipei, de Confucius tempel in Tainan en de Wen Wu tempel aan het Sun Moon Lake. Op zich is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen bij het betreden van een tempel, maar bij de grotere tempels deed eigenlijk niemand dat. In alle tempels wordt dezelfde soort wierook gebrand, zodat de geur (vanzelfsprekend heb ik wierook gekocht) mij nu steeds aan die tempels doet denken.

5. Anping: Anping is een wijk in Tainan waar een aantal mooie bezienswaardigheden staan. Tevens is het een echte weekendbestemming voor Taiwanezen met diverse restaurantjes en kermisattracties. De specialiteit hier zijn Lobster Crackers, een soort kroepoek. Het Anping boomhuis is heel mooi om te zien, er is een leuk museum bij en toen wij er kwamen was er zelfs livemuziek. Het Anping Fort (Fort Zeelandia) laat een stukje Nederlandse geschiedenis in Taiwan zien.

Wil je ook naar Taiwan? Vraag vrijblijvend een offerte aan bij Globefreaks Travel: info@globefreakstravel.nl

Kerst in Rolduc

In 1104 kwam Ailbertus van Antoing naar Kerkrade en stichtte er abdij Rolduc. Het werd een klooster van Augustijner koorheren. In 1794 werd het klooster door de Fransen opgeheven en stond het 35 jaar leeg, waarna er zich in 1831 zich een priester-opleiding in Rolduc vestigde. Tevens kwam er een Gymnasium en HBS tot 2011. Tegenwoordig is er een nog een Grootseminarie en tot ons grote geluk een hotel gevestigd te Rolduc. En zo geschiedde het dat ik mijn 50e verjaardag kon vieren op deze geweldige plaats.

Het leuke aan Rolduc is dat het nog echt authentiek is. Je logeert in een klooster met lange kloostergangen, waar je je in de middeleeuwen waant. Tot mijn grote geluk is er nauwelijks iets afgesloten, je kunt bijna overal gaan kijken. Ook de tuinen zijn de moeite waard om eens doorheen te zwerven. Helemaal achterin kwamen we in een hofje dat als kerkhof dienst doet, de sfeer is hier zo sereen en authentiek, geweldig gewoon. De abdijkerk met crypte doet mystiek aan. Lang dacht men dat hier de beenderen van Ailbertus van Antoing lagen, maar dit schijnt niet zeker te zijn. Helaas zijn ook in deze kerk geen openbare diensten meer, wel is deze af te huren voor feesten en partijen.

De kamers in Rolduc zijn wel aangepast aan de eisen van deze tijd. Er zijn economy kamers, met sanitair op de gang en comfort kamers met een eigen badkamer. Wij verbleven in een comfort kamer, deze was uitstekend. De kamer is modern ingericht, de badkamer heeft een groot ligbad. De bedden vonden wij een beetje smal, maar ze lagen uitstekend. Minpuntje zijn de lange gordijnen die voor de verwarming vallen, je kunt daarom kiezen voor een koude kamer, of voor een warme kamer, maar dan moet je wel de gordijnen openhouden. Het personeel van Rolduc is zeer vriendelijk. Een aanrader is de brasserie, wij hadden er voor weinig geld een heerlijke lunch. Grappig is dat het bedrag van je rekening wordt afgeschreven door het Bisschoppelijk centrum in Kerkrade. Op kerstavond hadden wij een kerstbuffet, dit was echt grandioos. Wij hadden het wat sober verwacht, maar dit was allerminst het geval. Ook vonden wij het totale gebrek aan formaliteiten een verademing. Of je nu op je je kerstbest was of in spijkerbroek, dat maakte helemaal niets uit. Na afloop hebben we een drankje gedaan in de sfeervolle kelderbar met gewelven, met de toepasselijke naam: In de Verloren Zoon.

Met de katholieke kerk is het slechter gesteld dan ik dacht. We hoorden in Rolduc dat er nog maar vier van de tien kerken in Kerkrade operationeel zijn. Buiten het gebrek aan kerkgangers is er ook een groot gebrek aan priesters. Momenteel schijnt er geen enkele Nederlandse priester op de priester-opleiding van Rolduc te zitten, dus het gebrek zal alleen nog maar groter worden. Gelukkig kunnen prachtige plaatsen als Rolduc in stand gehouden worden door het een nieuwe bestemming te geven. Al ben ik heel blij dat we zo nog van deze prachtige abdij kunnen genieten, is het jammer dat het mystieke grotendeels verloren gaat met het verdwijnen van de religie. Toch zal dit zeker niet ons laatste bezoek zijn aan Rolduc.