woensdag, februari 22, 2017

Taiwan top 5

Taiwan is een geweldig land met tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Mijn persoonlijke top vijf is als volgt:

1. Fo Guang Shan klooster: wij hebben twee overnachtingen gedaan in dit boeddhistische klooster. Wij sliepen in de Pelgrim's Lodge met comfortabele kamers. Je mag drie keer per dag mee-eten van het vegetarische buffet. Het eten is erg lekker, maar wel heel authentiek en vanzelfsprekend moet je hier met stokjes eten. Leuk is om een keer mee te doen met het shanten, wat elke morgen om 5.45 uur plaatsvindt. Het complex is gigantisch groot, je kunt hier makkelijk twee dagen rondlopen. Het bijbehorende Boeddhamuseum is prachtig.

2. Xinbeitou in Taipei: dit bronnengebied is een oase van rust in het drukke Taipei. Het is gemakkelijk te bereiken met de metro (de MRT rode lijn richting Tamsui en in Beitou overstappen op de rose lijn). De sulfur bronnen ontspringen in een vulkanisch gebied, je kunt hier in een openbare bron baden (erg druk), maar de meeste hotels hebben ook een verbinding met de bronnen en zo kun je lekker in je eigen badkuip in het bronwater zitten. De geur van dit water is erg vies, maar het schijnt heel heilzaam te zijn. Ook leuk zijn het Hot Spring Museum en de Japanse Puji tempel.

3. De mensen: de Taiwanezen hebben wij ervaren als vriendelijk en erg behulpzaam. Er zijn nog maar weinig mensen die Engels spreken in Taiwan, maar er is vaak wel iemand in de buurt die wil helpen met vertalen, de weg vinden, uitleg geven, etc. In het openbaar zijn de mensen rustig en tonen geen emoties. Overal gaat men keurig in de rij staan en niemand dringt voor. Er wordt weinig alcohol gedronken, maar wij hebben wel ervaren dat als ze eenmaal een biertje op hebben, ze plotseling heel extravert en druk worden en dan zelfs openhartig over de politieke problemen met buurland China praten. Verder zijn de mensen ontzettend schoon en hygiënisch, overal staan ontsmettingspompjes en veel mensen dragen een mondkapje in het openbaar.

4. Tempels: de belangrijkste religie in Taiwan is een mix van boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Dit komt tot uiting in de vele tempels die het land rijk is. De meeste tempels hebben voornamelijk Chinese kenmerken. Heel mooi zijn de Puji tempel en Longshan tempel in Taipei, de Confucius tempel in Tainan en de Wen Wu tempel aan het Sun Moon Lake. Op zich is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen bij het betreden van een tempel, maar bij de grotere tempels deed eigenlijk niemand dat. In alle tempels wordt dezelfde soort wierook gebrand, zodat de geur (vanzelfsprekend heb ik wierook gekocht) mij nu steeds aan die tempels doet denken.

5. Anping: Anping is een wijk in Tainan waar een aantal mooie bezienswaardigheden staan. Tevens is het een echte weekendbestemming voor Taiwanezen met diverse restaurantjes en kermisattracties. De specialiteit hier zijn Lobster Crackers, een soort kroepoek. Het Anping boomhuis is heel mooi om te zien, er is een leuk museum bij en toen wij er kwamen was er zelfs livemuziek. Het Anping Fort (Fort Zeelandia) laat een stukje Nederlandse geschiedenis in Taiwan zien.

Wil je ook naar Taiwan? Vraag vrijblijvend een offerte aan bij Globefreaks Travel: info@globefreakstravel.nl

Geen opmerkingen: