zondag, januari 07, 2018

Cyprus I

Wil je met kerst niet al te ver en toch in de zon naast de kerstboom zitten? Dan is Cyprus een goed idee. Wij hadden er een week prachtig weer. Al is Cyprus een op zichzelf staand land, met een Grieks erkend deel en een Turks niet-erkend deel (wij bezochten het Griekse deel), toch hadden wij het idee dat het er behoorlijk Grieks zou zijn qua cultuur en landschap. Dit bleek allerminst het geval. Cyprus is totaal anders dan Griekenland, qua mensen, cultuur en klimaat. En het Turkse litteken bleek nog diep voelbaar.

Al zegt Cyprus zelf het hele jaar volop toerisme te hebben, het aantal vluchten vanaf Amsterdam is nog beperkt. Zo moesten wij een ongebruikelijke route nemen met Lufhansa via München heen en met LOT via Warschau terug. Met Lufthansa en München was helemaal niets mis, de terugreis was echter heel anders, daarover in een later stukje meer. Bij het online inchecken komt bij Lufthansa wel een behoorlijk stukje bureaucratie kijken, met vele formulieren die ingevuld dienen te worden.

Bij aankomst op Larnaca, regende het behoorlijk (de eerste regen sinds februari). Gelukkig werden wij behoorlijk decadent opgehaald met een Limousine, dus ondervonden wij weinig last van deze bui. Het bleek tevens de laatste bui te zijn tijdens onze vakantie.
Ons hotel en kamer waren prima in orde. Wij verbleven in Melpo Antia Luxury Apartments and Suites in Ayia Napa. In de winter een uitstekende keus, want het was er nu heerlijk rustig. In de zomer is het voor ons niets, want dan schijnt het er enorm druk te zijn, zowel in het hotel als in de omgeving, want het ligt echt midden in het 's zomers zeer toeristische Ayia Napa.

Het diner was op zich prima, maar de trots van de kok was misschien net iets groter dan het assortiment. Wij zijn ook wel erg verwend, want op zich was het een uitstekend buffet. Barman Spyros deed zijn uiterste best en maakte ons wegwijs in het all inclusive assortiment. In de bar hadden we een nogal vreemd gesprek met een Griek. Dit gaf ons wel wat inzicht in hoe men omgaat met het bezette Turkse deel van Cyprus en in ieder geval bleek ook wel dat de Cyprioten en de Griekse inwoners zich nog dagelijks bezighouden met de bezetting. Volgens hem is Erdogan eigenlijk een Griek en door zoveel mogelijk vijanden te maken, maakt hij het land expres kapot. Het is de Grieken tegen de rest van de wereld. En het zal niet lang meer duren of God maakt een einde aan de bezetting, zo kan hij laten zien dat hij echt bestaat. Volgens de Griek moet God wel opschieten, want de kerkgang op Cyprus neemt enorm af.

En zo kwam een einde aan onze eerste dag en mijn verjaardag.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: