vrijdag, januari 12, 2018

Cyprus II

Ayia Napa Cyprus) is een heel toeristische plaats met tal van kermisachtig vermaak. Midden in het centrum ligt echter nog een cultureel hoogtepunt: het 16e eeuwse klooster van Ayia Napa. Tegenwoordig wonen er geen monniken meer, maar is het Oecumenisch Conferentiecentrum van de Wereldraad van kerken hier gevestigd.
In de zomer zijn er in de kerk ook anglicaanse en katholieke missen.Naast het klooster ligt een prachtige kerk, die nog in gebruik is. Weliswaar met veel minder minder bezoekers dan we van de Grieks-orthodoxe kerken gewend zijn. Met kerst troffen we de kerk aan met een heleboel auto's met draaiende motor voor de deur. het bleek dat de kerkgangers alleen even een gezegend broodje op gingen halen en dan met gezwinde spoed richting uitgang gingen. Of het door de ontkerkelijking komt of door iets anders, de plaatselijke papas is heel wat minder verwend en volgegeten dan menig Grieks collega, we zagen hem zelfs de stoep aanvegen.Het klooster van Ayia Napa kent een mooie legende. In de 16e eeuw leidde een jachthond zijn baas naar een bron in het woud, waar deze een heilige icoon van de Heilige Maagd (Panagia) vond. Deze icoon was 700 jaar eerder verdwenen. De bron zou geneeskrachtig zijn geweest en zo verrees dit klooster. De kerk stond er al in de 8e eeuw, Ayia Napa heette Heilige Maagd van het Woud.
De klokkentoren van het klooster is de enige vrijstaande op Cyprus en loopt deels onder de grond in een natuurlijke grot. Op het kloosterhof staat een mooie, achthoekige renaissance fontein.

De Maagd zou zich nu in haar graf omdraaien, als ze zou zien hoe Ayia Napa er tegenwoordig aan toe is. Het is dan ook verwonderlijk dat men het klooster niet platgegooid heeft om er een McDonald's te kunnen bouwen. Er zouden dan  waarschijnlijk wel meer bezoekers naar deze plek komen.

Wordt vervolgd.
Geen opmerkingen: