zondag, januari 20, 2019

De Lagune van Somone, Senegal

De Lagune van Somone is een prachtig natuurgebied met mangroves en pelikanen. Naast hotel Royal Horizon Baobab liggen vele bootjes te wachten met kapitein en gids om je een uurtje door de lagune te varen.

Je betaalt de gids 10 euro en dan koopt hij een dagpas in het hokje van het natuurpark op het strand. Wij troffen een heel vriendelijke bootman en een goede gids, die veel vertelde onderweg. Je kan zien dat het een beschermd natuurgebied is, want in tegenstelling tot het niet-beschermde groen in Senegal, troffen we hier helemaal geen plastic aan. In de lagune zouden 172 vogelsoorten moeten zitten, maar wij troffen alleen zeemeeuwen en pelikanen aan. Natuurlijk ook heel mooi.

Onderweg stopten we bij een oude boomstronk van een Baobabboom. Hier werden de voorouders vereerd met een offer van melk.Toeristen eerden de voorouders met een schelp, Het was duidelijk te zien dat de voorouders meer vereerd werden door toeristen dan door de echte nazaten. Om de hoek van de stronk mochten wij nog even een mangrove planten. Als we terug zouden komen, zouden we kunnen zien hoe hard die gegroeid zou zijn. Waarschijnlijk is het binnen een paar maanden dichtgegroeid en onherkenbaar welke van ons is, want er waren vele bezoekers die dit ritueel hadden uitgevoerd. Echt of niet, de gids kon van iedere spruit nog wel vertellen welke mensen die geplant hadden.

Aan de andere kant van de lagune kwamen we langs een paar enorme villa's. Die bleken van een rechter te zijn en van Italianen. Het parkje had dan ook de naam Torino gekregen. Voor de deur lag een kleine oesterkwekerij. Al bij al is een boottochtje door de lagune beslist de moeite waard,

Wordt vervolgd.















Geen opmerkingen: