maandag, juni 13, 2011

De crisis heeft toegeslagen

De crisis heeft een vreemde cultuur teweeggebracht in Griekenland. In Nederland is iedereen enorm bang veel geld aan de Grieken kwijt te zijn. Hoe vaak wij voor vertrek geen grappen hebben gehoord over ontwikkelingshulp, het nog meer geld naar Griekenland brengen, etc. Je zou dus verwachten dat iedereen boven op de toeristen zit om ze nog wat verder uit te persen, niets blijkt echter minder waar.

Dat de Grieken een enorm trots volk zijn is nooit beter tot uiting gekomen dan nu. Ze willen namelijk helemaal geen hulp en geen medelijden en alleen helemaal geen geld van ons. Sterker nog, het is enorm moeilijk op het moment geld uit te geven. Het is overal enorm leeg, niet alleen blijven de Grieken zelf vaker thuis, ook de toeristen laten ze behoorlijk in de steek. Overal waar je komt ben je de enige gast en je zou denken dat ze dus blij zijn dat jij wel geld gaat uitgeven, maar nee, dan overstelpen ze je met gratis drank. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat we de enige gast waren in een bar en de eigenaar ons gratis drankjes aanbood (ondanks onze nadrukkelijke weigering), omdat we dit nogal genant begonnen te vinden besloten we maar weg te gaan naar een wat grotere discotheek. Ook daar was het behoorlijk leeg, maar al snel kwam er een groepje binnen. Het was de eigenaar van de vorige bar met zijn personeel, die na ons zijn zaak had gesloten en ons achterna kwam om ons, bij zijn concurrent, toch nog gratis drankjes aan te kunnen bieden.

Ondertussen houdt iedereen zijn hart vast voor woensdag, dan zijn namelijk de grootste stakingen (en rellen) ooit aangekondigd in Athene, want al willen ze ons geld niet, bezuinigen willen ze ook niet.

Geen opmerkingen: