dinsdag, juni 05, 2012

Bejaardengeur

Dat een mens zich als een beest kan gedragen weten we al, wat nieuw is is dat mensen, net als dieren, de leeftijd van elkaar kunnen ruiken. Oudemensenlucht bestaat echt, dat concluderen Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van hun onderzoek in het blad Plos One.

Bejaarden ruik je in alle hoeken van de wereld, van welk ras of geloof ze ook zijn. Oudemensenlucht heeft een typische geur, een beetje tussen kazig, verstoft en zoetig in. De Japanners hebben er zelfs een woord voor: kareishu.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment waarbij ze okselgeuren verzamelden van mensen uit 3 leeftijdsgroepen: jongeren (20-30 jr), middelbaren (45-55) en ouderen (75-95). Vervolgens kregen 41 jonge mensen steeds twee geuren voorgezet in negen combinaties. Ze moesten aangeven welk van de twee geuren aan een proefpersoon uit de oudste groep toebehoorde. De testers slaagde er over het algemeen goed in om de oudemensengeur eruit te pikken.

Conclusie van het onderzoek is dat mensen, net als dieren, in staat zijn de leeftijd van medemensen met behulp van hun neus in te schatten. Dit is evolutionair gezien een vaardigheid die vooral mannen van pas komt: hoe ouder een vrouw, hoe kleiner de kans dat zij nog voor nageslacht zal zorgen. Dus nu weten we ook waarom het parfum is uitgevonden.

Geen opmerkingen: