maandag, juni 25, 2012

Spiros de Glaros

Spiros
Deze keer had er op Telendos een ware catastrofia plaatsgevonden. Vijf weken voor onze komst vond men een vreemdsoortige pasgeboren vogel, die hongerend en snaterend in het gras lag te weeklagen. Moeder was duidelijk gevlogen, hoogstwaarschijnlijk naar hogere regionen. Vanzelfsprekend was er wel een familie te vinden op Telendos, die het vreemde exemplaar liefdevol onder de vleugels nam.

Niet helemaal toevallig betreft de adoptiefamilie een gezin dat rijk is aan vis. Zo begon men de vogel, die men  direct de adoptienaam Spiros toewees, vis te voeren. Daar lustte de kleine Spiros wel pap van, met als gevolg dat hij er nu na 5 weken uitziet als een soort Pino: een enorm dik lijf met spillebeentjes. Door dit uit zijn kluiten gewassen postuur lukt het Spiros niet te vliegen. Keer op keer klappert hij gewichtig met zijn vleugels, maar het dikke lijf komt nauwelijks van de grond. Dit wekt enorme frustratie bij hem op, waardoor hij de hele dag gillend loopt te waggelen.

Volwassen Zeemeeuw
Natuurlijk heeft de adoptiefamilie zich ook gebogen over de soortbepaling van dit specimen, en zo kwam men tot de conclusie dat Spiros een Zeemeeuw (Grieks: Glaros) moet zijn. Gek genoeg moeten Zeemeeuwen niets van Spiros hebben, ze herkennen hem helemaal niet als Glaros en proberen hem aan te vallen. De uit de kluiten gewassen babyglaros lijkt niet alleen qua uiterlijk niet op een Zeemeeuw, ook zijn gedrag is door de menselijke opvoeding behoorlijk afwijkend. Naast de vliegstagnatie, is hij ook erg onhandig in zijn motoriek. Hij zwemt als een gehandicapte zwemmer zonder armen en benen en hapt dan hier en daar wat in het water, in plaats van vis pikt hij slechts plastic en andere zeevreemde voorwerpen op uit de zee. Verder loopt Spiros de hele dag achter mensen aan, vooral kinderen hebben zijn voorkeur. Om hem 's nachts te beschermen slaapt hij bij de opvangfamilie in een kooitje in de keuken. Door dit alles is Spiros behoorlijk tam geworden en ik denk zelfs dat hij zichzelf ook als mens ziet.

Spiros
In ieder geval is Spiros de leukste Zeemeeuw die ik ook heb gezien, al betwijfel ik of hij wel tot de Zeemeeuwensoort behoort. Misschien is hij wel een soort roofvogel of zo, die nu tot half mens/ half Zeemeeuw wordt grootgebracht en eigenlijk veel liever muizen zou eten. Het eeuwige nature/ nurture geval zeg maar. Het is afwachten hoe het verder met Spiros zal gaan, in de winter zijn er maar weinig mensen op Telendos, hij zal dan voor zichzelf moeten zorgen en of dat zal lukken?
Wordt vervolgd in september.


Geen opmerkingen: