dinsdag, augustus 25, 2015

Hoge kosten voor een fictieve huisarts bij Zorggroep Almere

Vandaag moest ik een rekening van de mondhygiëniste declareren bij mijn zorgverzekering. Wat ik daar in het declaratieoverzicht zag, overtrof toch weer mijn stoutste verwachtingen. Ik had het al eerder gezien, maar omdat ik zelden inlog shockeerde het mij wederom.

Ik ben al jaren niet bij de huisarts geweest, sterker nog ik weet niet eens waar die gebleven is. Een tijd terug zijn er veel gezondheidscentra in Almere gefuseerd, en zo is die van mij waarschijnlijk weggefuseerd. Toch betaal ik, blijkt nu, maandelijks 20,16 euro + 7,70 euro aan "abonnementskosten". Op zich is het wettelijk geregeld dat elke huisarts elk kwartaal over iedere ingeschreven patiënt een inschrijvingstarief declareert bij de zorgverzekering.

De Zorggroep Almere maakt het echter wel heel erg bont. De tarieven van het inschrijvingstarief zijn wettelijk vastgelegd en kun je hier zien. En wat blijkt? Ik betaal het tarief Inschrijving verzekerden vanaf 75 jaar, woonachtig in een achterstandswijk. En dit niet per kwartaal, maar per maand! Je begrijpt ook niet dat de zorgverzekering, in dit geval FBTO, dit niet opmerkt. Het is ook niet zo dat de Zorggroep Almere zo uitmuntend is; de laatste keer dat ik bij de huisarts ben geweest, zo'n 4 jaar geleden, werden mijn oren uitgespoten in een vies berghok tussen de dozen, en dit mislukte nog 3 keer waardoor ik om de paar uur terug moest komen.

De zorg onbetaalbaar? Dat is niet vreemd als je ziet hoeveel er nog steeds mis gaat. Het is alleen jammer dat mensen die ernstig ziek zijn en ouderen het meeste last hebben van bezuinigingen.

2 opmerkingen:

FBTO Webcare zei

Goedemiddag Erika,

Wat een verhaal zeg! Graag reageer ik op je vermelding over het "inschrijvingstarief huisarts". De overheid stelt de verschillende tarieven vast. De benaming achterstandswijk is ongelukkig gekozen en al aangepast door ons naar een andere benaming :)

Wil je contact met ons opnemen? Huisartsen brengen namelijk elk kwartaal een inschrijvingstarief in rekening bij zorgverzekeraars, niet maandelijks. Wij kijken graag voor je na hoe dit bij jou wordt doorberekend. Je kunt de afdeling Uitkeringen Zorg op werkdagen bereiken van 8:00 t/m 17:30 uur, telefoonnummer (058) 234 53 33.

Fokelien
FBTO Webcare

Erika Koukos-Baardwijk zei

Beste Fokelien,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik denk dat dit aan FBTO is om verder uit te zoeken. Het zal wel bij veel mensen fout gaan in Almere, omdat dit waarschijnlijk aan de declaraties van de Zorggroep Almere ligt. Bij mijn overzicht, op mijnfbto, zie ik toch elke maand het bedrag staan dat volgens de landelijke norm het bedrag is voor iemand van boven de 70 en in een achterstandswijk. Hoe je het ook wilt noemen dit klopt niet.