vrijdag, juli 06, 2018

Thessaloniki

De Griekse stad Thessaloniki is minder bekend dan bijvoorbeeld Athene, maar eigenlijk veel leuker. Het is een uitstekende bestemming voor een Citytrip. Er gaan vrijwel dagelijks vluchten vanaf Schiphol naar Thessaloniki. De tweede grootste stad van Griekenland stad heeft een heel eigen sfeer. Het is er groen, er zijn voldoende bezienswaardigheden, ligt aan zee en het wemelt er van de hipsterbaarden.

De Witte Toren is het symbool van de stad en daar kun je je niet omheen. Ook al omdat Thessaloniki niet al te groot is, kom je er steeds weer uit. De  toren ligt nu vredig aan zee, maar wordt in de volksmond niet voor niets Bloedtoren genoemd, het is een voormalige executieplek. Naast de toren zijn een aantal parken. Opvallend zijn de jongeren die er overal blowend liggen, maar laat je daar niet door afschrikken, ze zijn allemaal super beleefd.

Wij waren slechts een dag in Thessaloniki en dan is de Hop On Hop Off bus een uitkomst. Ticketverkoop is naast de Witte Toren. Wij werden door de Hop On Hop Off dame gewaarschuwd dat de bus waarschijnlijk nog maar een uurtje in het oude centrum zou rijden, omdat er daarna een demonstratie zou plaatsvinden. Als je dat soort bijeenkomsten op tv ziet in Griekenland, begrijp je meteen waarom je daar niet tussen moet lopen als je leven je lief is. Ironisch genoeg bestond de demonstratie slechts uit 1 politieagent en een boze Griek die zo woedend aan het bellen was, dat zijn auto ervan schudde, maar toch werden wij bijna onthoofd. Zie filmpje hieronder: kijk dus goed uit als je bovenin de bus gaat zitten!

De bus stopt bij alle bezienswaardigheden van Thessaloniki. Voor ons was de Agios Dimitrios Basiliek heel bijzonder, want daar zijn Michael's ouders vijftig jaar geleden getrouwd. Agios Dimitrios is de patroonheilige van de stad. Dimitrios is onder keizer Diocletianus als martelaar gestorven. In een schrijn in het linkerzijschip ligt zijn stoffelijk overschot, wat aan belangstelling nog niets heeft ingeboet. Het was dringen om voor zijn schrijn te mogen bidden. Verder bezienswaardigheden die de moeite waard zijn de Triomfboog van Galerius, het archeologisch museum en de wijk Ano Poli met het kasteel en stadsmuren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Thessaloniki.


Zoals gezegd, Thessaloniki is groen en heerlijk koel met vele parken en schaduwplekjes. De stad ligt aan een lange boulevard aan zee. Een leuke bijkomstigheid is dat het prijspeil er een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in Athene. Thessaloniki heeft een indrukwekkende geschiedenis omdat de stad zo vaak van eigenaar is gewisseld: Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen hebben er allemaal hun sporen nagelaten. Daarnaast is de stad enorm trendy en zie er veel hipsters, tattooshops en vele hippe boetiekjes. Thessaloniki is beslist een bezoek waard, maar een weekend is voldoende om alles te kunnen zien. 

Geen opmerkingen: