woensdag, augustus 29, 2018

Athos

Sinds jaren wil ik al graag naar het schiereiland Athos. Helaas is geheel Athos verboden terrein voor vrouwen. Niet alleen mensenvrouwen, maar ook vrouwelijke dieren zijn er allemaal niet welkom. Dit alles sinds, volgens een mythe, Maria het schiereiland voor monniken heeft aangewezen. Nu waren we in juni in Chalkidiki, dus echt heel dichtbij. Zou het dan toch niet stiekem kunnen?

Nee, met geen mogelijkheid kom je er binnen. Je kunt er ook niet over land de grens over, je moet met een boot. En laat dat laatste nou net de oplossing zijn. Nou ja, niet echt op Athos, maar het bleek dat je vanaf Ormos Panagias een boot kon nemen en dan langs de kust van Athos varen. Onder het motto, beter iets dan niets boekten we de boottocht.Op de bewuste dag lag er een grote, toeristische piratenboot klaar. Hier stapten honderden mensen op. Nou ik had mij natuurlijk wel een wat serener boottochtje voorgesteld. Op de terugweg was er zelfs live muziek. Maar goed, je kon dus echt heel veel kloosters zien. Dat was prachtig. Jarenlang zie je ze alleen in boeken en op internet en nu waren ze er toch in werkelijkheid. Je vaart niet dicht langs de kust dus een verrekijker is aan te raden.


In Ouronoupoli gingen we een uurtje van boord. Hier checken alle (mannelijke) pelgrims in voor Athos en hier gaan de monniken ook vandaan met de boot.  Ourounoupoli is een groot Doxiland. Op een paar pelgrims na is er niets religieus te zien. Ze hebben wel wat orthodoxe souvenirwinkels en natuurlijk heel veel restaurants, waar monniken en pelgrims nog even helemaal uit hun dak kunnen gaan. Wij hebben er geweldig gegeten bij moeder en dochter van restaurant Kentriko. Helaas vertrok de boot al snel, dus was het wel een beetje stressen voor de keuken, ze konden de doxicruisedrukte nauwelijks aan.

En nog even een tip: Tripadvisor zegt dat je links moet gaan zitten op de boot, omdat je dan de kloosters het beste ziet. Niet doen! De boten draaien namelijk als ze in de buurt van Athos zijn, waardoor je dus het beste rechts kunt gaan zitten.

Geen opmerkingen: