zondag, februari 17, 2019

Dakar-rally Senegal

De Dakar-rally wordt jaarlijks in januari gehouden. Vroeger heette het Parijs-Dakar. Eigenlijk kan  Dakar ook wel uit de naam, want tegenwoordig (sinds 2009) wordt de rally in Zuid-Amerika gereden, vanwege terreurdreiging.
Wij hebben in Senegal een stukje van de rally gereden (met chauffeur). Tenminste een stukje van het vroegere parcours en de finish.


Oprichter Thierry Sabine (overleden in 1986 bij een helikoptercrash) had best veel op met de arme plaatselijke bevolking. Hij richtte een school en een ziekenhuis op en heeft heel wat mensen aan werk geholpen. Ook nu nog is de finishplaats een druk bezochte (toeristische) plaats. De oude jeeps gebruikt men om met toeristen een stukje door de duinen te racen. Toeristen komen er veel, ook om het roze meer te komen bekijken.


De jeeps zijn oud, heel oud. We moesten vaak stoppen vanwege oververhitting van de motor. Verder rammelde er van alles en natuurlijk kregen we ook nog een lekke band. Onze chauffeur was echter onvermoeibaar vrolijk. Het meest indrukwekkend was het enorme, lege strand, waar vroeger de finish was. De zee is hier prachtig ruig. Helaas zo ruig dat hier jaarlijks zo'n 70 vissers om het leven komen. Je ziet heier helemaal niemand, tot de jeep even stopt, dan komen er plotseling overal verkopers aanrennen. Geen opmerkingen: