zondag, juni 01, 2008

Het kan vriezen, het kan dooien 11:59

Het weer voorspellen lijkt een moeilijke wetenschap. Eigenlijk meer een onmogelijke. Toch moeten de weerstations elke dag met iets komen, dus als je het niet weet, dan maar van alles wat, zit je altijd goed.

Wederom leek het ons een mooie zondag om de barbeque uit het vet te halen, gisteren waren de weersvoorspellingen nog prima. Buiten zag het er weliswaar vanochtend nog niet best uit, maar dat kon nog goed komen. Bij nadere inspectie van de KNMI site werden wij niet veel wijzer; geleidelijk op meer plaatsen zon, later (hoe laat?) vandaag kans op een (onweers)bui, het is op veel (welke?) plaatsen bewolkt, nevelig met hier en daar wat motregen. In het oosten begint de bewolking te breken en is al wat zon te zien. Geleidelijk verdwijnt de bewolking op steeds meer plaatsen, echter niet overal (en in dit laatste zit m de kneep!). In de loop van de middag neemt de kans, met name in het oosten van het land, op een regen- of onweersbui weer toe. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van zo'n 17 graden vlak aan zee tot ruim 25 in het oosten van het land (alle temperaturen zijn dus mogelijk). De wind is aanvankelijk veranderlijk, geleidelijk zuidelijk en zwak of matig, kracht 3 of minder (lees; wind kan van alle kanten komen).

Ook van het bijbehorende weerkaartje worden wij niet veel wijzer, de pijlen staan alle kanten op, zoals het haar van Piet Paulusma om een stormachtige dag. Ook de andere weersomstandigheden zijn allemaal in het kaartje geplakt; zonnetjes, wolken, diverse temperaturen. Het kaartje nodigt bijna uit tot een epileptische aanval.
Een kind kan de was doen, voorspel alles en er is altijd wel iets van waar.
Oant moarn!

Geen opmerkingen: