maandag, september 07, 2009

Ferror

Wanneer gaat kunst te ver? Als het mensen beledigt? In Israel is in ieder geval een tentoonstelling, enkele uren voor de geplande opening gesloten, omdat twee kunstenaressen afbeeldingen hadden gemaakt van de Maagd Maria met het gezicht van vrouwelijke zelfmoordterroristen. De familie van de slachtoffers was razend, volgens de Israelische kunstenaressen Lilia Chak en Galina Bleikh is hun werk totaal verkeerd begrepen.

De tentoonstelling was juist bedoeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van aanslagen die door vrouwelijke zelfmoorterroristen zijn uitgevoerd. Tevens wilden Lilia en Galina vragen oproepen over het feit dat er steeds meer vrouwelijke zelfmoordterroristen zijn. De grote vraag voor hen was hoe een symbool van liefde en moederschap, de Madonna, een symbool van de dood heeft kunnen worden. De wereld heeft volgens de kunstenaressen een nieuw genderprobleem.

De werken genaamd Ferror (Female Terrorism), laat de gezichten van 7 Palestijnse vrouwen zien, zelfmoordterroristen, in schilderijen van Maria. In de 7 werken is aarde verwerkt afkomstig van 7 plaatsen waar een aanslag is gepleegd, zo staan de werken ook symbool voor de gewonde aarde. In het hebreeuws komt het woord voor aarde (adamah) van dezelfde stam als man (adam) en bloed (dam).

Geen opmerkingen: