woensdag, september 16, 2009

Filmrecensie District 9

Door Michael Koukos

Jaar: 2009
Duur: 112 minuten
Genre: Sci-Fi
Cast: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, Elizabeth Mkandawie, John Summer, William Allen Young, Greg Melvill-Smith, Nick Blake

In 1982 strandt een gigantisch ruimteschip met pech boven Johannesburg. Het bevat ongeveer een miljoen aliens die men in een soort vluchtelingenkamp ( District 9) opvangt.
De aliens houden er wat vreemde hobbies, zoals snuffelen in vuilnis en het laten ontsporen van treinen,op na. Bovendien zien zij er met hun insektachtige uiterlijk behoorlijk afstotelijk uit.
Behalve aliens bevindt zich ook een grote Nigeriaanse populatie in district 9 die zich vooral bezig houdt met handel ( in de ruimste zin des woords) met deze wezens die door de mensen liefdevol “garnalen” worden genoemd.
Beide bevolkingsgroepen blijken ook een even grote beschavingsgraad te hebben want als zij geen onderlinge handel kunnen drijven, vreten zij elkaar letterlijk op.

Op een gegeven moment wordt de overlast van distict 9 zo groot dat de overheid beslist om het kamp te ontruimen. Dit tot groot ongenoegen van de buitenaardsen die hevig in verzet gaan. Een wat naieve ambtenaar wordt tijdens de ontruiming besmet door een bio-chemisch substantie die hem tot half-alien muteert. Hierdoor wordt hij een gewilde prooi van de overheid en multinationals die hem wil gebruiken om een wapen tegen de aliens te maken.
Onze mutantambtenaar wil echter weer gewoon mens worden en zijn enige mogelijkheid tot redding is een militaire operatie om brandstof voor het gestrande ruimteschip te halen. Deze actie moet hij met behulp van de aliens uitvoeren.

Op zich een zeer originele film die in documentaire stijl werd opgenomen (echter zonder de schokkerigheid van bijvoorbeeld Cloverfield).
De vele thema`s zoals racisme, exploitatie door grote bedrijven en andere sociale wantoestanden maken van deze Science-fictionprent een erg zwaarbeladen film.
De acteerprestaties zijn niet echt hoogstaand te noemen en de discrepansie tussen het hoogtechnologische ruimteschip en de primitiviteit van de meeste aliens is wel erg bizar te noemen.
Naar het einde toe wordt de film zelfs een soort transformers in de townships maar ondanks alles lost deze film de hoge verwachtingen toch in (Dit vooral vanwege zijn originaliteit).
kijken dus, binnenkort is hij in de bioscoop maar de DVD is al te koop op Amazon.

Geen opmerkingen: