dinsdag, september 15, 2009

Freedom of Speech

Darwin, Freud, Tylor, en nog velen met hen werden aanvankelijk verguisd voor hun ideeën. Dat is lang geleden zou je denken, maar helaas zijn er nog mensen die fel in verzet gaan tegen deze ideeën.
Darwin met zijn evolutietheorie, Freud die religie vergeleek met een psychische ziekte en Tylor die religie een restant van onontwikkeldheid vond.
De vrouw die alleen naar een café gaat, de vrouw met een hoofddoek, de vrouw met een te korte rok voor haar leeftijd, zij worden verguisd. Dat is lang geleden zou je denken, maar helaas zijn er nog steeds mensen die fel in verzet gaan tegen dit soort dingen.
Politici, schrijvers, journalisten, bloggers worden altijd wel door enkele mensen verguisd voor hun ideeën. Dat is lang geleden zou je denken, maar helaas zijn er nog mensen die fel in verzet gaan tegen deze ideeën. Toch niet in een land met persvrijheid zou je denken, maar helaas zijn dit soort zaken ook anno 2009 nog dagelijkse feiten.

Wij moeten namelijk met een enorme hoeveelheid soortgenoten op deze planeet leven. Deze soorten hebben veel overeenkomsten, het leuke is dat ze ook verschillen van elkaar. En in dat laatste zit tegelijkertijd ook het probleem. Er bestaat in elk land namelijk een stilzwijgende afspraak hoe de mens zicht dient te gedragen en wat de denkbeelden van deze mens moeten zijn. Noem het maar een soort bijbel, maar dan ongeschreven in het hoofd van de mens. En hoe komt die bijbel daar? Vaak door opvoeding, en vaak door schade en schande, want als je je kop ook maar één keer boven het maaiveld uit durft te steken, wordt deze eraf gehakt. We kennen in de geschiedenis allemaal wel een persoon die deze bijbel al te letterlijk wilde uitvoeren, en die verguizen we (gelukkig) praktisch allemaal, nu, maar waarom denk je dat deze persoon destijds zoveel volgelingen had?
De mens lijkt erop uit te zijn zijn medemens klein en in bedwang te houden, dit is echter enorm slecht voor de ontwikkeling van de mens en de toekomst van de aarde. De mens lijkt anders echter niet in staat te zijn het gedrag van zijn medeaardbewoners te kunnen tolereren. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat we mensen die het meest op ons lijken en zich hetzelfde gedragen, het meeste mogen. De mensen dus waar wij het minste van kunnen leren.

Laat iedereen daarom doen wat hij wil, denken en zeggen wat hij wil. En luister aandachtig, want van elk mens kun je wel iets leren, of er op zijn minst over reflecteren. En vergeet daarbij ook vooral niet in de spiegel te kijken.

1 opmerking:

Laura zei

Ja meid zo is het maar net en waarschijnlijk heb je ook nu weer enkele figuren op de veel te lange tenen getrapt.
Ach je moet het zo zien hoge bomen vangen veel wind en trekken vaak gefrustreerde reacties aan van anderen die ook wel willen maar niet kunnen.(ik weet er alles van).
Mijn advies is dan ook om de foute reacties te negeren en voort te drijven op de positieve feedback.

Geloof mij, vroeg of laat komen de frustros zelf met hun lange tenen tussen de eigen maaimachine terecht, want wie zich blijft wentelen in negativiteit kan zich er op een gegeven moment niet meer uit los maken.

groetjes,