dinsdag, maart 23, 2010

Medjugorje met stip op één voor Maria

Wat doen we toch fout (of juist heel goed) in Almere? Er zijn steden op de wereld waar men zegt dat Maria elke dag verschijnt, zoals in Medjugorje (Bosnië en Herzegovina). Is het verschijnen van het heilige een soort gat in het profane, waar het heilige zich aan ons openbaart? Of kiest het heilige zelf een plaats om te verschijnen?

In ieder geval twijfelt de paus ook of het allemaal wel waar is, en daarom heeft hij een commissie benoemd om de verschijningen van Maria in Medjugorje te onderzoeken. De bedoeling van dit onderzoek is duidelijk te maken wat er in Medjugorje aan de hand is.

In 1981 zegt men Maria voor het eerst te hebben gezien in Medjugorje, ze verscheen destijds aan 6 kinderen. Sinds die tijd heeft de Maagd haar hart verpand aan het plaatsje en wordt ze elke dag wel door iemand gespot. Ze maakt er altijd nogal wat werk van, zo heeft ze elke dag wat anders aan, soms is zij in het grijs, dan weer in het goud. Dan komt ze lopend, dan weer drijvend op een wolk. Steeds weer is het een spektakelstuk met veel gevoel voor dramatiek.

Je zou denken dat het handig is met zoveel pelgrims uit alle windstreken om een wat universelere taal te spreken, maar nee Maria heeft die schriftelijke cursus Kroatisch niet voor niets gevolgd (niet alleen Nederland wordt steeds slimmer) en moet en zal Kroatisch praten. Dat is wel fijn voor alle vertalers die in het door werkloosheid geteisterde land, nu een goede boterham verdienen. Gelukkig is het ook niet al te moeilijk en zegt Maria over het algemeen wat men van een heilige verwacht, zo zei ze 18 maart j.l. nog; Lieve kinderen, Vandaag roep ik jullie op om met heel je hart en heel je ziel te beminnen. Bid om de gave van de liefde, want wanneer de ziel liefheeft, roept zij mijn Zoon naar zich toe. Mijn Zoon wijst degenen die Hem roepen en die net als Hij willen leven niet af. Bid voor degenen die de liefde niet begrijpen, die niet bevatten wat het betekent om te beminnen. Bid dat God hun Vader en niet hun Rechter moge zijn. Mijn kinderen, wees mijn apostelen, wees mijn rivier van liefde. Ik heb jullie nodig. Dank je.
(Ik hoop maar dat priesters haar woorden weer niet te letterlijk gaan nemen).

Hoe het ook zij, waar of niet waar, een verschijning is altijd goed voor het toerisme. Sinds de eerste verschijning hebben al 30 miljoen pelgrims Medjugorje bezocht. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal verkochte prullaria zoals bloemenvazen in de vorm van Maria, asbakken in de vorm van een kruis en wijwaterbakjes in alle denkbare vormen. Nu maar hopen dat de pauselijke commissie geen roet in het heilige eten gaat gooien.

Bronnen
BBC
Vriendenkring Medjugorje

Labels: Medjugorje, heilige, profane, Maria, verschijningen, paus, Bosnië en Herzegovina

Geen opmerkingen: