maandag, oktober 11, 2010

Druïdisme officiële godsdienst in Groot-Brittannië

De druïden in Groot-Groot-Brittannië zijn blij, hun godsdienst is officieel erkend, wat onder andere belangrijke fiscale voordelen oplevert. Het druïdisme heeft nu een gelijke status als het christendom en de islam.

De eeuwenoude traditie van de druïden is één van de Westerse spirituele tradities die, door de opkomst van het Christendom, een periode op de achtergrond is beoefend. In de huidige tijd voelen veel mensen zich weer aangesproken door de denkbeelden van deze leer. Druïdisme kent verschillende goden. Ook natuurlijke zaken zoals bomen, heuveltoppen, de maan, de zon en nog vele andere zaken zijn in deze godsdienst heilig.

Voor druïden staat de onderlinge verbondenheid van alle leven centraal. Dit resulteert in een respectvolle benadering van alle elementen in de natuur. Op de wisselingen van de seizoenen vieren druïden feesten. Daar tussendoor worden nog eens vier vuurfeesten gehouden, waarin aandacht voor natuur en spiritualiteit en creativiteit centraal staan.

Druïden kennen geen dogma's en geen strakke organisatievorm of heilig boek. Ieders meningen worden gerespecteerd, maar het respect voor alle leven staat voorop. Hierdoor beschouwen de meeste druïden zichzelf niet als aanhanger van een religie maar van een levenswijze.
Ook in Nederland zijn druidengroepen actief; onder andere in Bergen op Zoom, Noord Nederland en Den Haag.

Bronnen
BBC
Pagan Federation
Obod

Labels: Druïdisme, druïde, barden, ovaten, religie, godsdienst, spiritualiteit, natuur

Geen opmerkingen: