woensdag, oktober 13, 2010

Jacht op religieuze symbolen in rechtszaal

De jacht op religieuze symbolen begint de spuigaten uit te lopen. Vorige week leidde deze kleinzielige burgerlijkheid zelfs in de rechtszaal tot onenigheid. Deze keer moest prof. mr. H. Loonstein het ontgelden, vanwege zijn hoofddeksel.

Nietsvermoedend wisselde Loonstein vorige week dinsdag in het gerechtsgebouw zijn keppeltje om voor een advocatenbaret, als plotseling een collega voor hem komt staan met het verzoek de baret af te doen. De Amsterdamse raadsman is totaal verbouwereerd, in de dertig jaar dat hij advocaat was heeft hij dit nog niet eerder meegemaakt.

Loonstein's intolerante collega, mr. B. H. Niemann uit Velp, wil geen religieuze symbolen in de rechtszaal zien. Niemann plaatste het hoofddeksel op één lijn met bijvoorbeeld een islamitisch hoofddoekje. Hij zag de baret als uiting van een Joodse geloofsovertuiging. Hij vond om die reden dat zoiets niet mag worden gedragen in de rechtszaal. Helaas is Niemann behalve intolerant ook nog eens slecht op de hoogte; de baret is namelijk al sinds Napoleon onderdeel van het advocatenkostuum, zij het dat tegenwoordig slechts een enkeling die nog draagt. De baret heeft dus niets met een religieuze achtergrond te maken.

Loonstein, oud-hoogleraar Joods recht en nu nog onder meer voorzitter van de orthodox-joodse Cheiderschool, heeft een klacht ingediend. Ook heeft hij per brief aan Niemann aangegeven deze zaak zeer serieus te nemen. „Sommige collega’s lopen in de zomer op blote voeten in sandalen, maar ik zal ze nooit vragen sokken aan te trekken. Dit herhaalde verzoek van Niemann heb ik als aanmatigend, beledigend en zeer intolerant ervaren, juist omdat hij het zag in het licht van mijn geloofsovertuiging. Dit is weliswaar een incident, maar het past helaas in de trend van verharding van onze maatschappij".
En daar heeft Loonstein helemaal gelijk in, het lijkt erop alsof we teruggaan naar de middeleeuwen, slechts de brandstapel ontbreekt, al zouden velen die ook graag terugzien.

Bron
Reformatorisch Dagblad

Labels: hoofddeksel, baret, advocaat, advocatenkostuum, middeleeuwen, geloof, religie, symbool, rechtszaal

Geen opmerkingen: