zondag, oktober 31, 2010

Hadj alleen nog voor rijken?

De Hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka en Medina zal dit jaar plaatsvinden van 13 t/m 17 november. Hoge prijzen maken de bedevaart echter voor veel mensen onbetaalbaar.

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.

Vorig jaar waren er aanzienlijk minder pelgrims dan andere jaren als gevolg van de Mexicaanse griep, dit jaar is de vraag naar Hadjreizen weer groot en dus zien vele reisbureaus hun kans schoon om belachelijk hoge prijzen te rekenen.
Volgens Ali ‘Abd Al-Rahman Al-Mazyad, journalist bij een krant in Saudi-Arabië, ziet het land de Hadj als elke vorm van toerisme; je kunt in 5 sterren hotels, 2 sterren hotels en als je geen geld hebt moet je maar thuisblijven. Natuurlijk is de Hadj niet verplicht, als je het niet kunt betalen hoef je niet, maar het is natuurlijk wel zuur als je als moslim de grote wens hebt dit een keer mee te maken en dit wordt je onmogelijk gemaakt door zoiets werelds als geld.

Ook in Nederland zijn de prijzen exorbitant hoog, als ik kijk naar reisbureau Mekka Reizen uit Rotterdam, dan liegen de prijzen er niet om; een pakketreis op een tweepersoonskamer kost maar liefst EUR 4650, -.

Bronnen
A-Sharq Al-Awsat
The Jerusalem Post
Wereld Feesten Almanak

Labels: Saudi-Arabië, Mekka, Medina, Hadj, bedevaart, reizen, prijzen, reisbureau, Mekka reizen, Hadj 2010

Geen opmerkingen: