woensdag, september 28, 2011

Digitale Dode Zee-rollen

Ook voor musea hoef je nog amper het huis uit. Sinds eergisteren staan er zelfs vijf Dode Zee-rollen online, dit door een samenwerking van Google met de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten.

Op de website van het Israël museum zijn afbeeldingen van de tweeduizend jaar oude tekst gratis en in hoge resolutie te bekijken. Je kunt zowel de oorspronkelijke tekst zien als een Engelse vertaling. Het gaat om Jesaja, de Tempelrol, de Oorlogsrol, de Gemeenschapsregel en de Bespreking van Habakkuk. Tegen 2016 hoopt men alle rollen (900) online te hebben.
De originelen worden bewaard in een zwaar beveiligd gebouw in Jeruzalem. Om daar binnen te mogen heb je drie verschillende sleutels, een magnetische kaart en een geheime code nodig.

De eerste Dode Zee-rollen werden in 1947 ontdekt door de schaapherder Mohammed ed-Dib, bij Qumran. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en zijn van groot belang voor kennis over het Oude Testament. Men denkt dat de teksten geschreven zijn door een ascetische joodse sekte die rond 2000 jaar geleden vanuit Jeruzalem de woestijn in zijn gevlucht en zich daarna rond Qumran hebben gevestigd.

Eerder was Google al betrokken bij de opzet van de Yad Vashem Holocaust fotocollectie en het online zetten van verzamelingen van het Prado museum in Madrid.
Ik vind het online zetten van de Dode zee-rollen echt een zeer geslaagd project. Het ziet er allemaal heel mooi uit en de rollen zijn gemakkelijk in te zien, met eronder een uitgebreide uitleg. Super dat je bij elk stuk tekst een mouse-over kunt krijgen met de Engelse vertaling.

Bronnen
The Guardiuan
Nu
Historiek
Israël Museum

Geen opmerkingen: