dinsdag, september 06, 2011

Gozo; Ggantija Tempels

Toeristische plaatsen vinden wij verschrikkelijk en proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Nu blijkt er, tegen alle adviezen en informatie in, op Malta wel enorm veel te zien. Echt veel te veel voor een week. Op Gozo (op Malta kan het ook) is er een hop on hop off bus.

Een van de wensen op mijn verlanglijstje waren de Ggantija tempels op Gozo. Ook hier kwam de voorheen vermaledijde bus langs. En het viel zeker niet tegen. Ik moet zeggen dat Malta heritage geweldig werk doet ten behoeve van conservatie en presentatie van historisch zeer speciale plaatsen.

De Ggantija tempels zijn uit het megalitische tijdperk. Ondenkbaar oud dus. Je loopt er tussen en beseft dat dit door mensen is gemaakt die gewoon 5000 jaar voor jou hier leefden.

Het complex bestaat uit twee tempel units naast elkaar, ingesloten in een stenen omheining. Er schijnen veel rituelen te zijn uitgevoerd, hier is helaas weinig bewijs van en al helemaal niets van zichtbaar. Toch is het tempelcomplex bijzonder, het is een weerspiegeling van het leven van een volk dat ooit hier was, maar waarvan niemand nauwelijks iets weet. Het meest opvallend is dat ongeveer 1000 jaar v. Chr. dit volk hier helemaal en op mysterieuze wijze verdwenen lijkt te zijn. Pas honderden jaren later was er op Gozo weer bewoning. Men denkt dat dit zo is omdat restanten van latere volkeren geen enkele overeenkomst met het volk uit het megalitische tijdperk vertoonde.

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen: