dinsdag, september 13, 2011

Malta; St. John's Co-Cathedral

De St. John's Co-Cathedral in Valetta is ongetwijfeld de mooiste kathedraal die wij ooit gezien hebben. Werkelijk geen milimeter van het interieur is onbedekt gebleven, dit alles geheel in barok stijl. In het bijbehorende museum hangt bovendien het meesterwerk van Caravaggio; De onthoofding van Johannes de Doper.

De St. John's Co-Cathedral werd in opdracht van grootmeester van de Johannieterorde Jean Levesque de la Cassiere gebouwd. Architect was Geralmo Cassar. De ridders van de Johannieterorde nemen een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Malta, zij bestuurden het eiland van 1530 tot 1798. Deze kathedraal in Valetta werd tussen 1573 en 1578 gebouwd als hoofdkerk van de ridders.

De missie van de ridders van de Johannieterorde was het dienen van de armen en het verdedigen van het katholieke geloof. Zoals de naam al aangeeft is de orde vernoemd naar hun beschermheilige Johannes de Doper. De orde werd gesticht in de tijd van de kruisvaarders. Elke ridder moest een kruistocht tegen de ongelovigen maken alvorens op kerkelijke inkomsten aanspraak te kunnen maken. Verder waren de ridders actief in het verzorgen van zieken/ slachtoffers van de kruistochten.

Vanzelfsprekend wordt vandaag de dag al dit moois beschermd door een horde strenge bewakers en bewaaksters. Zoals eigenlijk op heel Malta waren er ook hier strenge do's en don't regels. Bij de ingang zagen wij direct aan de grote stapel in beslag genomen fotocamera's wat er hier verboden was; het fotograferen met flitslicht. Gelukkig heeft Michael een camera waar de flitser uitgezet kan worden. Helaas bleek bij de eerste foto al dat dit toch niet zo waterdicht was, onder het oog van een bewaakster ging de flitser af. Als blikken hadden kunnen doden, had ik Michael ter plekke bij de ridders moeten achterlaten. Gelukkig bleef het bij een vinnige reprimande en konden zowel Michael als de camera de kathedraal ongeschonden verlaten.

Naast de bezienswaardigheden in kathedraal en museum is het ook interessant om eens door de open ramen naar de buren te gluren. Daar is een hele verzameling ambtenaren te zien die nog geheel voldoen aan het prototype ambtenaar uit lang vervlogen tijden.

Speciaal voor het Oratorium van de St'John's Co-Cathedral schilderde Caravaggio zijn meesterwerk De onthoofding van Johannes de Doper. Het is een geweldig werk met zijn zo bekende gebruik van clair-obscur. Bij clair-obscur is de achtergrond donker en de voorgrond licht, waardoor de nadruk op een heel speciale manier op de voorgrond wordt gelegd. Op het schilderij is Johannes de Doper te zien vlak nadat hij door de beul is onthoofd. Het werk is het enige dat Caravaggio heeft ondertekend en wel in de plas bloed naast het hoofd van Johannes.

Geen opmerkingen: