zondag, september 18, 2011

Malta; The three cities

Ten oosten van het schiereiland waarop Valleta ligt liggen drie steden; Birgu, Senglea en Bormla. Let op als je de weg vraagt want Maltezers kennen de plaatsen alleen met de benamingen in hun eigen taal: Vittorosia, Il-Isla en Cospicua. Alhoewel nu geen toerist de plaatsen bezoekt, waren de steden erg belangrijk toen de Johannieters over Malta heersten.

Toen de ridders op Malta arriveerden was er weinig dat hen bescherming bood tegen de Ottomanen, daarom begon men met de fortificaties van de drie steden, die nogal open en bloot aan een zeearm lagen. Zulke verdedigingsbouwwerken dagen natuurlijk uit tot aanvallen, en zo zijn er die periode vele bloedige oorlogen gevoerd in en rond de steden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd alles nog eens dunnetjes overgedaan en werden de bewoners geëvacueerd. Met name Senglea werd zwaar getroffen, Vittoroia bleef vrijwel intact.

Wegens tijdgebrek hebben wij deze keer alleen Senglea bezocht. Ondanks dat er veel gesneuveld zou zijn ziet het er nog prachtig uit. Zo gauw je de stadspoort door bent kom je in een andere wereld. Het is er erg rustig met prachtige steegjes en huizen. Alle straten zijn versierd met vlaggen en beelden. Best vreemd dat je er geen toerist tegenkomt, want het is zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen: