maandag, februari 11, 2013

Arabische lente in Tunesië

Lente hebben we wel gezien in Tunesië, maar voor de rest hebben we niets gemerkt van de onlusten die zijn ontstaan na de moord afgelopen woensdag op de linkse oppositieleider Belaid.

Natuurlijk maken de mensen zich wel ongerust in Tunesië. Na de Succesvolle revolutie in 2010 wil niemand meer terug naar een dictatoriaal of te islamitisch bewind. De gemiddelde Tunesiër is op zijn/ haar vrijheid gesteld en wil gewoon een normaal leven. Een leven waarin eenieder zelf kan kiezen hoe ze met bijvoorbeeld hun religie omgaan. Vooral vrouwen hebben heel wat te verliezen. De meeste vrouwen in Tunesië hebben relatief veel vrijheid. Zo zie je veel vrouwen die wel een hoofddoek dragen, maar toch alcohol drinken in het openbaar. Zulke dingen kunnen nu in Tunesië, hoe mooi is dat?

Premier Hamadi Jebali wil zijn eigen regering vervangen door een groep ongebonden technocraten, en dan zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen,  maar daar willen de andere partijen vooralsnog niet aan. Ik hoop in ieder geval dat het allemaal snel goed zal komen, voor alle lieve mensen daar die zorgden dat we ons er welkom en thuis voelden, voor alle vrouwen en voor iedereen in Tunesië die niets anders wil dan een normaal, vreedzaam en vooral vrij leven.

Geen opmerkingen: