woensdag, februari 13, 2013

Archeologisch Museum Sousse

Nu ben ik toch al vaak in Tunesië geweest, zeker in Sousse, en toch hebben we nog een "verborgen" schat ontdekt: Het archeologisch museum. Het museum is ongelooflijk mooi opgezet en er zijn diverse unieke voorwerpen, met name mozaïeken, uit de Romeinse en vroeg-Christelijke tijd te zien.

Het was wel even zoeken, we hebben er de hele Medina voor moeten doorkruisen, met een sliert van opdringerige verkopers achter ons aan. Opvallend was vooral dat Michael een kapper achter zich aan kreeg die een knipbeurt bij hem uiterst noodzakelijk vond, vreemd want bij Michael kan er juist niet veel meer af. Het zal er dan ook wel aan liggen dat het een herenkapper was, als het een dameskapper was geweest had die mij waarschijnlijk tot in het museum met een schaar achtervolgd.
Toen we het museum gevonden hadden, bleek het aan een hoofdweg te liggen, je kan dus eigenlijk heel eenvoudig bij de hoofdingang komen, maar ja je moet het maar weten.

Vreemd genoeg was het museum uitgestorven toen wij het bezochten. Dit terwijl kosten noch moeite waren gespaard om er een prachtig geheel van te maken. Alle voorwerpen worden door rails met spots belicht en al zijn de voorwerpen nog zo oud, de bouw en inrichting van het museum zijn heel modern, met veel glas en lichte wanden en vlakken. Er worden vooral mozaïeken tentoongesteld, waaronder een prachtig Romeins bad, wat nog maar enkele jaren geleden gevonden is. Daarnaast zijn er veel grafsteles. Veel van de voorwerpen zijn onder woningen in de Medina gevonden, als je kijkt hoe oud sommige huisjes daar zijn zou er zomaar nog veel meer onder de grond kunnen zitten. Al bij al een echte aanrader, ik hoop dan ook dat meer mensen de weg naar dit unieke stukje Sousse zullen vinden.
Geen opmerkingen: