donderdag, maart 07, 2013

Afgestoft in Sixtijnse Kapel

Als fresco's ergens niet tegen kunnen dan is het wel vocht, en als er ergens mooie fresco's zijn dan is het wel in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Helaas wordt de Kapel elke dag door drommen zwetende toeristen bezocht, waardoor de pleisterlaag met de beschilderingen los dreigt te laten. Gelukkig heeft directeur Antonio Paolucci er iets op gevonden: de bezoekers worden voortaan afgekoeld en afgestoft alvorens zij de Sixtijnse Kapel mogen betreden.

Elke dag krijgt de Sixtijnse Kapel zo'n 20.000 bezoekers over de beroemde vloer. Zij moeten nu eerst over tapijten, honderd meter voor de ingang, zodat de mensen hun voeten kunnen vegen. Aan de zijkant staan ventilatoren om het stof uit de kleren te blazen en met speciale airconditioning zal de temperatuur omlaag worden gebracht. Dit alles zal  ervoor moeten zorgen dat de prachtige schilderingen van Michelangelo, ook tijdens het komende conclaaf, de wanden nog steeds zullen sieren.

Voor fresco's wordt de muur eerst geprepareerd met een laag grof pleister (de arriccio). Daarna wordt de fresco intonaco aangebracht, fijner pleister waarop de definitieve schildering komt. De fresco intonaco droogt snel, waardoor er maar een klein oppervlak tegelijk beschilderd kan worden, hiertoe werkt de kunstenaar in dagdelen, giornata.

Geen opmerkingen: