dinsdag, maart 12, 2013

Blarney Stone

Het zou zomaar kunnen dat wij binnenkort plotseling erg welbespraakt worden, tenminste als je de legende moet geloven. Dan reizen wij namelijk af naar Cork en zullen we de beroemde Blarney Stone bezoeken in Blarney Castle. Volgense de legende krijgt iemand die de steen kust the gift of gab (gave van grote welbespraaktheid).

De Blarney Stone is een blok blauwsteen dat ingemetseld is in de borstwering van Blarney Castle te Blarney, op 8 kilometer van Cork in Ierland. De steen is in 1446 in een toren van het kasteel gezet en was een cadeautje voor Cormac McCarthy, uit erkentenis voor zijn hulp in de Slag bij Bannockburn. Al zijn er ook diverse andere mogelijkheden voor de herkomst van de steen.

Helaas is het nog niet zo eenvoudig om de steen te kussen; je moet plat op je rug gaan liggen en ver achterover hangen. Vroeger was het nog veel erger; dan moest men over de kasteelmuur heen hangen terwijl men aan de voeten werd vastgehouden om de steen te kunnen kussen. Gezien mijn hoogtevrees en vreselijke spit op het moment, vrees ik dat welbespraaktheid niet voor mij is weggelegd.

Geen opmerkingen: