vrijdag, juni 07, 2013

Museum voor Religieuze Kunst Uden

Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden biedt een zeer gevarieerde collectie, er zijn zowel middeleeuwse werken te bewonderen als moderne religieuze kunst. Een belangrijk deel van de collectie dankt het museum aan haar ligging in een omgeving waar steeds meer abdijen de deuren sluiten; de overgebleven voorwerpen komen dan in het museum in Uden terecht. Daarnaast heeft het museum ook veel objecten in bruikleen.

Een van de geleende objecten is het beeld van de gestorven Christus. Elk jaar op Witte Donderdag komen de zusters van Maria Refugie het Christusbeeld ophalen. Het beeld blijft dan tot na Pasen in de abdij, waar het staat opgebaard in de centrale gang. De meditatie over het lijden van Christus speelt een grote rol in het geestelijk leven van de birgittijnse orde.

Het museum heeft ook een prachtige kruidentuin, over liever gezegd, had. Het museum drijft op vrijwilligers. Zoals een vrijwilligster in de kerk in Uden diezelfde middag al tegen ons zei: "Zonder vrijwilligers doe je niets". Nou dat hebben ze in het museum in Uden geweten; de eens zo mooie kruidentuin is totaal verknipt. De heggen zijn ongelijk en helemaal verdord. Zonde, maar ja het was vast heel goede bedoeld van de betreffende vrijwilligers. De tuin is een hortus conclusus en wordt omsloten door een monumentale 18e eeuwse muur.

Een populaire afdeling binnen het museum is de afdeling volksdevotie. Hier zijn diverse beelden, snuisterijen en relieken tegen ziekten te bewonderen. Allemaal stukken die bij mensen thuis vandaan komen. Zo te zien zijn/ waren er in Brabant vele mensen die een bezoekje aan Lourdes hebben gebracht.Geen opmerkingen: