donderdag, december 06, 2007

Tri Hita Karana

Ook Hindoe priesters op Bali zijn bezig met het probleem van global warming. Niet alleen bezig, ze hebben er ook daadwerkelijk een oplossing voor. Er is op Bali elk jaar een festival, het Nyepi festival, dat 24 uur duurt waarbij alles wordt uitgezet en alles stil is. Deze dag van stilte zou precies zijn wat de wereld nodig heeft. De Balinese priesters vinden dan ook dat de hele wereld hieraan mee moet doen.
Oorspronkelijk is dit het Nyepi festival niet bedoeld tegen global warming (hadden ze nog niet in de tijd dat het ontstond). Doel is om de demonen ervan te overtuigen dat het eiland onbewoond is en dus zonder verse zielen om te stelen. (het gaat blijkbaar om blinde of zeer slecht ziende demonen). De dag waarop Nyepi plaatsvindt, is de dag dat kwade geesten naar de aarde komen. Op de dag gaat alles 24 uur uit, ook restaurants en discotheken etc. gaan dicht, vliegtuigen blijven aan de grond, de elektriciteit gaat uit. Tevens is het verboden een vuurtje te maken of geluid te maken, toeristen of geen toeristen.

Het festival is niet het enige dat ze op Bali doen voor de natuur; ze hebben ook het principe van Tri Hita Karana, dat aangeeft dat wij op aarde moeten leven in harmonie met de dieren, de mensen en God. De mens is een onderdeel van de natuur, welke een gift van God is. Daarom moet de natuur worden beschermd om deze gift generatie na generatie door te geven.
Tri Hita Karana houdt de drie aanleidingen tot geluk, welvaart en vrede welke bestaan uit drie elementen:
- Prahyangan = geloof in God
- Palemahan = het milieu
- Pawongan = het sociale gebied
De natuur is dus een gift van God, dit moet beschermd worden zodat alle mensen ervan kunnen profiteren.

Daarnaast is er nog een Balinees gebruik voor de bescherming van bossen: iedereen die 1 boom kapt is verplicht er 10 voor terug te planten.

Ze zijn goed bezig daar op Bali, of het helpt moet nog blijken helaas.

Geen opmerkingen: