vrijdag, oktober 09, 2009

Unificatie Kerk blijft bij de familie Moon

Moon en zijn "Moonies" kennen we vooral uit de tijd dat hij nog massahuwelijken in stadions afsloot. Tegenwoordig is het betrekkelijk stil rond de beweging, Moon nadert dan ook de 90 jaar en schijnt al sinds tijden in Brazilië te vertoeven.

Toch heeft de Unificatie Kerk van dominee Moon Sun-Myong nog honderduizenden aanhangers. Gelukkig voor voor hen heeft Moon het stokje sinds kort overgegegeven aan een van zijn zonen. Yung Jin Moon is pas 30 jaar oud en opgegroeid in de Verenigde Staten, daar studeerde hij theologie op Harvard. Dit alles heeft direct al grote veranderingen bij de beweging teweeg gebracht. Zo worden de eigen hymnen van papa Moon niet meer gezongen, en klinken er tijdens bijeenkomsten alleen nog Amerikaans Christelijke songs. Massahuwelijken worden massaal afgeschaft, zoonlief heeft liever dat mensen eerst wat daten om elkaar beter te leren kennen en daarna een bewuste keuze voor een huwelijkspartner maken. Het huwelijk en gezin blijft wel de hoeksteen van de organisatie.

Vader Moon kreeg op zijn zestiende een visioen van Jezus Christus en sinds die tijd is het nooit meer goedgekomen met hem. Jezus had hem de opdracht gegeven het koninkrijk van God op aarde te bouwen. Daarop bereidde Moon zich voor met 9 jaar van gebed en Bijbelstudie, waarna hij begon te preken in Zuid-Korea. Daarna ook in Noord-Korea maar daar waren de communistische autoriteiten niet zo blij mee.

In 1992 besloot Moon zichzelf uit te roepen tot de nieuwe Messias. Zijn leer heeft als kernpunt de drie-eenheid, welke hij ziet als God, man en vrouw verenigd in de perfecte liefde. Adam en Eva hebben die drie-eenheid verpest, gelukkig zou nieuwe Messias Moon dit allemaal razendsnel herstellen met de massahuwelijken. Kinderen uit die huwelijken geboren hebben niet meer de zonde van Adam en Eva op zich rusten. (alleen nog de ellende van een huwelijkspartner die niet bij hun past). Met de opkomst van de beweging in de USA en Europa kwam er naast een groeiend ledenaantal ook een groeiende stroom kritiek op gang; onder andere beschuldigingen van indoctrinatie, slaapdeprivatie, hersenspoelen en excessief machtsmisbruik. Desondanks zijn er nog ongeveer een miljoen leden van de Unificatie kerk in Zuid Korea, Japan, USA, Europa en Zuid-Amerika.

Bronnen
BBC
Trouw Religie & Filosofie
Alternative Religions, Stephen J. Hunt, 2004

labels: Moon, Moonies, Sun Myung Moon, Yung Jin Moon, cult, NRM, massahuwelijken, Unificatie Kerk, Unification Church

Geen opmerkingen: