dinsdag, oktober 27, 2009

Sinterklaas genormaliseerd

Betuttelend Nederland zou Nederland niet zijn zonder vastgelegde normen en waarden. Vanzelfsprekend zijn wij dan ook in het bezit van hét kennisnetwerk in de wereld van normen en regelgeving; het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN).

Natuurlijk is er niets mis mee om NEN-normen vast te stellen voor diverse producten zoals aardolie en speelgoed. NEN is er dan ook trots op al 90 jaar een onderneming zonder winstoogmerk te zijn. Helaas blijken alle normen inmiddels vast te liggen en hoe kun je dan nog zorgen dat € 31 miljoen omzet per jaar geen winst op gaat leveren? ir. Jan A. Wesseldijk, algemeen directeur van de normenfabriek/ subsisiespons, had er slapeloze nachten van, die hij voornamelijk doorbracht met het tellen van normen, wat geenszins zo effectief is als het tellen van schapen. Gelukkig had hij zijn persoonlijk motto nog; "Het is belangrijk dat je uit een gevestigd denkraam kunt stappen". En zo bedacht hij weer een leuk klusje waar zijn 275 medewerkers zich weer maanden mee zoet konden houden. Het NEN heeft namelijk onderzocht hoe Sinterklaas het best voor de dag komt.

En zo ontstond een nieuw, lijvig onderste-bureaula-document van maar liefst 22 pagina's.
Hierin valt onder andere te lezen dat de Sint zich niet mag verplaatsen op een pony, omdat dit "ernstig afbreuk doet aan het waardig optreden van Sint-Nicolaas". Deze waardigheid laat hem ook niet toe te reizen met het openbaar vervoer. Nee, de Sint rijdt op een paard, en wel een exemplaar met "een witbeschimmeld uiterlijk".
Het NEN vindt ook de uitdrukking 'Sinterklaas kapoentje' uit het bekende liedje uiterst merkwaardig. Volgens hen gaat het hier om "een volslagen dronkenmansuitdrukking zonder enig verband". Een kapoen is immers een gecastreerde haan.
En zo is er weer een nutteloze NEN norm bijgekomen, het wachten is nog op een NEN norm voor de kerstman.

Bronnen
HLN
Website NEN

Labels: NEN, Wesseldijk, winstoogmerk, Sinterklaas, normen, Normalisatie Instituut

1 opmerking:

Barbapapa zei

Ik denk dat mijnheer de algemeen directeur vooral druk is met de knaken te tellen die hij voor deze onzin opstrijkt.