maandag, oktober 12, 2009

Pater Damiaan heilig verklaard

Gisteren om 10.00 uur is de Belgische Pater Damiaan (Jozef de Veuster), 120 jaar na zijn dood, heilig verklaard. Deze happening werd uitgevoerd door Paus Benedictus XVI in de Sint Pietersbasiliek in Rome. Voortaan zal Damiaan de patroonheilige zijn voor alle melaatsen en aidspatienten.

Het uitroepen tot heilige is in principe vrij eenvoudig, er hoeft alleen de volgende formule te worden uitgesproken:
Tot eer van de Allerheiligste Drie-eenheid, voor de verheffing van het katholieke geloof en de groei van het christelijke leven; op gezag van onze heer Jezus Christus, van de heilige apostelen Petrus en Paulus en op ons iegen gezag; na rijp beraad, na inroeping van de goddelijke hulp en na raadpleging van vele broeders in het bisschopsambt, verklaren wij de zalige Jozef Damiaan de Veuster heilig en nemen wij hen op in de Catalogus van de Heiligen. Wij bepalen dat zij in heel de kerk devoot onder de heiligen worden vereerd.

Daarna zingt men nog de Litanie van de Heiligen en voila het heilig zijn kan beginnen. Als aandenken kreeg de paus nog een reliek van Damiaan; een haarlok. Deze had men nog bewaard in het archief van de paters Picpussen. Bisschop Larry Silva van Honolulu kreeg een nog leuker cadeau; een voetwortelbeentje van Damiaan. Damiaan was immers priester in Honolulu.
Om heilig te worden verklaard zijn nog wel wat wonderen vereist. Zo wordt gezegd dat Damiaan in 1998 Audrey Toguchi uit Honolulu heeft genezen van liposarcoma. Het werken aan het heilig worden houdt dus niet op met de dood.

Damiaan is vooral bekend van de vele films, boeken en toneelstukken over zijn leven, waarin zijn werk in de melaatsenkolonie op Molokai wordt geromantiseerd. Collegae vonden het meer een lastpost, omdat Damiaan zijn eigen gang ging en naar niemand luisterde. Lepra werd hem uiteindelijk zelf fataal.

Bronnen
HLN
De Grootste Belg (Canvas)
Gazet van Antwerpen

Labels: Damiaan, Pater Damiaan, heiligverklaring, Honolulu, Molokai, Belgie, paus Benedictus

1 opmerking:

Anoniem zei

Als het een verdiend om heilige te worden is hij het wel.
Hetzelfde geldt voor Moeder Theresa