vrijdag, april 02, 2010

Japan II; Openbaar Vervoer en regels

Van onze speciale correspondent uit Japan

In Tokyo kun je dankzij de metrokaart (een soort OV-chipkaart) eindeloos rondzwerven. Leuk details is, dat hier alle toegangspoortjes gewoon open staan. Ze sluiten pas, indien iemand geen geldig kaartje inwerpt. Er gaat dan een luide toeter af en er komt een mannetje aanhollen.

Er zijn hier ontzettend veel van dit soort mannetjes (ik heb in deze functie nog geen vrouwtjes gezien), die vooral bezig zijn met publiekelijk waarschuwen en GOED opletten. De mannetjes staan , in blauw uniform en met witte handschoenen, op ieder station toe te zien op orde en netheid. Verder heb je nog diverse andere soorten mannetjes, bijvoorbeeld in een geel pak, zij staan bij iedere bouwactiviteit, hoe futiel die ook mag lijken.Ook leuk zijn de mannetjes in musea, die zijn ongelooflijk talrijk, waarschijnlijk heeft Japan dan ook weinig werklozen, alles wordt namelijk ook nog eens piekfijn schoongehouden, dit voornamelijk door vrouwtjes.

Als er geen mannetjes voorhanden zijn, dan hebben ze hier nog de diverse waarschuwingsborden, werkelijk in alles lijkt gevaar te schuilen of anders is het wel onbeleefd. Het aantal gedragsregels is aanzienlijk.
Een paar algemene richtlijnen:

  • Tijdens het eten van noedels (bami-achtige slierten) is het volkomen normaal om slurpachtige geluiden te maken.
  • Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt.
  • Doe bij het betreden van een ryokan, minshuku, tempel of een privéhuis de schoenen uit.
  • Een ryokan heeft over het algemeen een gemeenschappelijk (Japans) toilet, een hurktoilet. Voor het toilet doet men de gewone slippers uit en verwisselt die voor toiletslippers die daar speciaal voor staan.
  • Op de kamer in een hotel liggen meestal yukata's klaar voor de gasten. Deze kan men aan doen om relaxed in rond te lopen. Het is normaal dat men de yukata aanhoudt in het hotel en zelfs er mee op straat loopt. In mijn geval is het een soort fraai, gestreept nachthemd
  • Over het algemeen is men in Japan heel eerlijk. Het natellen van geld dat men terug krijgt in een winkel wordt een beetje gezien als wantrouwen.
  • Het geven van fooien, zoals in hotels, taxi's e.d., is absoluut niet gebruikelijk en kan zelfs als beledigend worden ervaren.
  • Zet de stokjes nooit verticaal in de rijstkom. Zo wordt namelijk voedsel geofferd aan de voorouders.



Labels: Tokyo, Japan, openbaar vervoer, yukata, gedragsregels, hotel, taxi, restaurant, noedels, metrokaart, metro

Geen opmerkingen: