zaterdag, april 03, 2010

De Kleine Zeemeermin in kredietcrisis kostuum

Nu de beroemde zeemeermin van Kopenhagen tijdelijk in het Chinese Shanghai vertoeft, is haar plaats ingenomen door een skelet. De nepmeermin, inclusief een volledige vin, zat twee uur lang op de sokkel in de haven van de Deense hoofdstad, tot groot genoegen van passanten. Die gingen massaal op de foto met het beeld.

Het skelet bleek een 1 aprilgrap van het Deens Natuurhistorisch Museum te zijn. In een persbericht zei de instelling dat het geraamte toebehoorde aan de Hydronymphus pesci (Latijn voor 'visachtige watervrouw'), een in de 17e eeuw uitgestorven diersoort. In werkelijkheid kwam de bovenste helft van de meermin van een menselijk skelet en de staartvin van een zwaardvis.

De echte zeemeermin werd vorige week van haar voetstuk gehaald en overgebracht naar Shanghai. Het beeld staat centraal in het Deense paviljoen op de Wereldexpo die in de Chinese stad wordt gehouden.
De zeemeermin is in 1913 gemaakt door beeldhouwer Edvard Eriksen, naar een verhaal van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen uit 1837. Er is al eerder een grappenmaker met het beeld aan de slag gegaan, op 24 april 1963 heeft de Deense kunstenaar Jorgen Nash het beeld onthoofd.

BronnenHLN
Wikipedia

Labels: Denemarken, Kopenhagen, zeemeermin, Christian Andersen, Jorgen Nash, wereldexpo, Shanghai

Geen opmerkingen: